GALERII Valitsus arutab riigieelarve strateegiat (2)

BNS
Copy

Valitsus arutab teisipäeva hommikul riigieelarve strateegiat. Arutuse all on järgmise aasta riigieelarve kokkuhoiumeetmed, aastatevahelised ümbertõstmised ning välisraha kasutamise edendamine.

Samuti saadakse ülevaade õigusaktidest, mis tuleb enne 2024. aasta riigieelarve eelnõu riigikogule üle anda, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Rahandusministeeriumi suvise majandusprognoosi järgi kasvab Eesti majandus järgmisel aastal 2,7 protsenti, tänavuseks ennustatakse aga sisemajanduse koguprodukti (SKT) reaallanguseks 2 protsenti. Võrreldes kevadise majandusprognoosiga langetas rahandusministeerium tuleva aasta majanduskasvu ootusi 0,3 protsendipunkti võrra ning tõstis selle aasta majanduslanguse ootust 0,5 protsendipunkti võrra. Kevadel oodati veel 2024. aasta SKT reaalkasvuks 3 protsenti ja 2023. aasta reaallanguseks 1,5 protsenti.

Selleks aastaks prognoosib ministeerium eelarve nominaalseks puudujäägiks 3,3 protsenti SKTst ja struktuurseks puudujäägiks 1,2 protsenti. Järgmisel aastal kujuneb struktuurseks puudujäägiks eelduslikult 1,3 protsenti SKTst, 2025. aastal 3,2 protsenti, 2026. aastal 3,7 protsenti ning 2027. aastal 4,3 protsenti SKTst.

Suvine majandus- ja rahandusprognoos annab otsustajatele ülevaate majanduses ja riigirahanduse toimuvast ning väljavaadetest. Prognoosi põhjal hakkab valitsus kokku panema järgmise aasta riigieelarvet. 2024. aasta riigieelarve eelnõu ja 2024–2027 riigi eelarvestrateegia tuleb riigikogule esitada septembrikuu lõpuks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles