Nursipalu harjutusvälja laienduse eelnõu saadeti kooskõlastusringile

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Kaitseväe Nursipalu harjutusväljak
Kaitseväe Nursipalu harjutusväljak Foto: Arvo Meeks

Kaitseministeerium saatis kooskõlastusringile Nursipalu harjutusvälja laiendamise eelnõu, et luua sobivad väljaõppetingimused Kagu-Eestis paiknevatele Eesti ja liitlasüksustele.

Kaitseminister Hanno Pevkur (RE) selgitas, et Venemaa jätkuv agressioon Ukrainas näitab, et Kremli agressiivsus oma naabrite suhtes ei kao kusagile ja seetõttu peab Eesti jätkama oma kaitsevõime tugevdamist. 

«Oleme astunud olulisi samme ka selleks, et võimestada Eesti kagunurka kaitsvat 2. jalaväebrigaadi, kuhu lisanduvad soomustransportöörid ja liikursuurtükid. See aga omakorda tähendab vältimatult vajadust harjutusala laiendamiseks, et nii Eesti enda üksused kui siin meid toetavad liitlased saaksid vajalikud harjutustingimused,» selgitas Pevkur. 

Pevkur lisas, et esimesed väljamaksed maaomanikele kinnitavad seda, et kompensatsioon laiendusalasse jäävate koduomanikele ja talumistasu kohalikele omavalitsustele on väärikas. 

«Oleme tänulikud ka kõikidele, kes ligi aasta kestnud kaasamisprotsessi käigus on oma arvamust väljendanud ja tagasisidet andnud. Kaasamine loomulikult jätkub ja ka praegu kooskõlastusele saadetud eelnõu ootab lisaks kirjalikele kooskõlastustele enne valitsusse jõudmist tagasisidet oktoobri alguses toimuvalt rahvakohtumiselt,» märkis Pevkur.

Riigi kaitseinvesteeringute keskuse (RKIK) harjutusväljade portfellijuht Elari Kalmaru lisas, et RKIK ootab nüüd valitsus otsust asutada Nursipalu harjutusvälja laiendamine.

Kuna praegune julgeolekuolukord nõuab kiiret tegutsemist, siis plaanib valitsus kasutada selle aasta juunis riigikogus heaks kiidetud nn riigikaitselist erandit, mis lubab harjutusvälju arendada erandjuhtudel kiirendatud korras. 

Valitsuse korralduse «Nursipalu harjutusvälja laiendamine planeerimisseadust kohaldamata ja Natura asjakohase hindamise algatamine» eelnõu ja asjakohaste dokumentidega saab tutvuda RKIKi kodulehel. Eelnõule on võimalik tagasisidet anda kõigil, kes seda soovivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles