Oletused droonirünnakust Baltimaadest hakkasid Vene saitidel levima üheaegselt (2)

Copy
Tuletõrjeautod pärast rünnakut Pihlva lennuväljal.
Tuletõrjeautod pärast rünnakut Pihlva lennuväljal. Foto: Pihkva kuberneri administratsioon / Handout / EPA / Scanpix

Pärast kolmapäeva öösel aset leidnud droonirünnakut Pihkva lennuväljale täitusid Venemaa sotsiaalvõrgustikud anonüümsetele allikatele tuginevate «oletustega» et droonid lasti välja kusagilt Balti riikidest. Need kuulujutud ilmusid erinevatel saitidel peaaegu samaaegselt, mis viitab sellele, et see on üks inforünnakute ilmingutest.

Pihkva administratsioonile lähedal seisev isik, kes eelistas isikliku julgeoleku huvides oma nime mitte avaldada, rääkis venekeelsele Postimehele, et Pihkvas arutatakse aktiivselt versiooni, et et droonid saabusid Lätist.

«Nad viitavad mingitele «Ukraina veebisaitidele», mis olevat kirjutanud, et droonid saabusid kolmandatest riikidest. Aga siin inimesed ei usu sellesse eriti. Kui see oleks tõsi, tähendaks see juba sõda NATOga ja kolmandat maailmasõda. Ja kui see nii oleks, siis poleks nii vaikne kui praegu,» ütles venekeelse Postimehe vestluskaaslane.

Ta märkis, et ilma märgistuseta droonid ei ole hävitajad F-16 ja aset leidnud rünnak ei ole piisav põhjus kolmanda maailmasõja alustamiseks.

Ka teine venekeelse Postimehega vestelnud Pihkvaga seotud allikas avaldas kahtlust leviva versiooni õigsuses.

«200 000 elanikuga Pihkvas, ei tehtud nende droonide lennust ühtegi videosalvestust. Kui sinna olevat lennanud 20 drooni, oleks loogiline, et keegi oleks ikka jõudnud mõne videosalvestisele saada,» märkis ta.

Tema hinnangul räägivad asjaolud pigem diversioonigrupi tegevusest, kui droonirünnakust. «Mitte ükski suur föderaalne Telegrami kanal ei näidanud lennujaamas droonijäänuseid. Muudel sarnastel juhtudel on tavaliselt 12 tunni jooksul kõik fotod ja videod saadaval,» selgitas ta oma loogikat.

Ta hoiatas, et Venemaa ametlikud Telegrami kanalid ja pseudomeedia üritavad tõenäoliselt süüdistada juhtunut Eestit, kelle territooriumilt müstilised droonid väidetavalt välja lasti. Siis pole Pihkva oblastis keegi süüdi. Samamoodi, nagu laskemoonarong sõitis kraavi rööpaseadja süül. Tehke siit ise oma järeldused,» rääkis ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles