Zelenskõi taunis meditsiinikomisjonide korruptiivseid otsuseid

BNS
Copy
Ukraina sõdur rindejoone lähedal Donetski oblastis.
Ukraina sõdur rindejoone lähedal Donetski oblastis. Foto: LIBKOS/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi rääkis kolmapäevaõhtuses videosõnumis ukrainlastele sõjaväe meditsiinikomisjonidega seotud probleemidest, rahvusvahelisest tegevuskavast, septembri plaanidest ja Ukraina rahuvalemist.

Riigipea sõnul arutati päeval Ukraina riikliku julgeoleku- ja kaitsenõukogu istungil muu hulgas põhjalikult sõjaväe meditsiinikomisjonide küsimust.

«Kontrollitakse sõjaväe arstlikke komisjone kogu riigis. Korrakaitsjad viivad selle peagi lõpule. Ja järeldusi on juba mitu,» sõnas Zelenskõi.

President rõhutas, et on vaja kontrollida suurt hulka meditsiinikomisjonide otsuseid puude ja ajateenistuseks sobimatuse kohta, mis võeti vastu pärast 24. veebruari 2022. aastal. Vastavat statistikat esitleti istungil.

«On näiteid oblastitest, kus pärast eelmise aasta veebruarit on meditsiinikomisjonide otsuste tõttu registrist kustutamiste arv kümnekordistunud. Täiesti selge, millised otsused need on. Need on korruptiivsed otsused,» rääkis riigipea.

President lisas, et juba on korrakaitsjad selgelt tuvastanud alusetuid meditsiinikomisjonide otsuseid ja konkreetsed tõendid on fikseeritud.

«Riigi erinevad oblastid, erinevad meditsiinikomisjonid ja erinevad ametnikud. Altkäemaksud on 3000–15 000 USA dollarit. Kõik nad võetakse vastutusele. Eraldi analüüsitakse nende nimekirja, kes läksid välismaale tänu ilmselgelt kahtlastele otsustele,» lubas Zelenskõi.

Presidendi sõnul käib jutt vähemalt tuhandetest inimestest.

Riigipea märkis, et lahendatakse ka küsimus, millega tegelevad pea kõik valdkonnaülemad ehk piiratud sobivuse kontseptsioon.

«Väga pikka aega võimaldas see kontseptsioon manipuleerida üksuste komplekteerimise küsimustes ja seda eelkõige lahinguüksuste puhul. Kõik, mis on seotud ajateenistuseks sobivuse või mittesobivusega, peaks olema võimalikult selge,» rõhutas Zelenskõi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles