Mehhiko opositsioon valis presidendiks kandideerima ärinaise Galvezi

Copy
Xochitl Galvez.
Xochitl Galvez. Foto: RODRIGO OROPEZA/Scanpix

Mehhiko opositsioonikoalitsioon nimetas kolmapäeval oma järgmise aasta valimiste kandidaadiks põlisrahvaste juurtega avameelse senaatori ja ärinaise Xochitl Galvezi, kes loodab saada riigi esimeseks naispresidendiks.

«Oleme teinud otsuse toetada Xochitl Galvezi ainsa kandidatuurina Mehhiko niiöelda laia opositsioonirinde juhiks,» teatas üks opositsioonijuhte Alejandro Moreno.

Galvez edestas opositsioonierakondade seas populaarsuselt teist naissenaatorit Beatriz Paredeset.

Galvez on korduvalt teravalt kritiseerinud president Andrés Manuel López Obradori ja vasakpopulistide julgeolekustrateegiat. Galvez on muu hulgas öelnud, et vägivallast räsitud riigis organiseeritud kuritegevusega võitlemiseks on vaja olla naine, sest meestel pole selleks piisavalt julgust.

Põlisrahvaste peres sündinud Galvez kannab rahvarõivaid, kasutab kohalikku murrakut ja on tuntud pealinnas Mexicos jalgrattaga ringi liikumise poolest.

Tõenäoliselt läheb Galvez vastamisi endise Mehhiko linnapea Claudia Sheinbaumiga, kes on 61-aastane teadlane ja kellest võib saada 2024. aasta juunivalimistel ilmselt López Obradori partei Morena kandidaat.

Morena on praegu võimul 22 osariigist 32-st, kas seda siis üksi või koos oma liitlastega.

Mehhiko presidendil ei ole seadusega lubatud olla ametis rohkem kui üks kuue aasta pikkune ametiaeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles