Õiguskantsler andis hinnangu peaministri mitteilmumisele riigikogu komisjoni (10)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy
Õiguskantsler Ülle Madise.
Õiguskantsler Ülle Madise. Foto: Mihkel Maripuu

Õiguskantsler Ülle Madise andis hinnangu peaminister Kaja Kallase (RE) mitteilmumisele riigikogu komisjonide ühisele istungile. Tema sõnul peab komisjoni istungil arutlusele tulev küsimus olema vastava komisjoni pädevuses.

Ülle Madise tõi välja, et kehtiva riigikogu kodu- ja töökorra seaduse kohaselt sõltuvad riigikogu komisjonide volitused komisjoni liigist. Riigikogus on nelja liiki komisjone: alatised, eri-, uurimis- ja probleemkomisjonid.

Ta lisas, et kõige ulatuslikumad volitused on uurimiskomisjonidel – selle kutse peale on kohustatud ilmuma ka näiteks ärimehed ning tulematajätmist on võimalik karistada rahatrahviga. «Vabariigi valitsuse liikmed (sh peaminister) on kohustatud oma võimkonda kuuluva küsimuse aruteluks ilmuma ka teistesse komisjonidesse, kuid seadus ei näe teist liiki komisjonide puhul ette mitteilmumise eest karistamise võimalust,» selgitas Madise. 

Ta tõi välja, et poliitilise kultuuri osa on nii see, et riigikogu komisjon suhtleb enne kutse saatmist kutsutavatega kavandatud istungiaja sobivuse küsimuses, kui ka see, et kutsutav ilmub esimesel võimalusel komisjoni ette. «Silmas tuleb aga pidada sedagi, et komisjoni istungil arutlusele tulev küsimus peab olema vastava komisjoni pädevuses ning vabariigi valitsuse liikme kutsumise puhul peab tegemist olema tema võimkonda kuuluva küsimusega. Kui valitsusliikmest kutsutu sellegipoolest ei ilmu, annab põhiseaduslik kord riigikogule võimaluse avaldada valitsusliikmele umbusaldust. Vajadusel saab riigikogu muuta ka kehtivat kodu- ja töökorra seadust,» kirjutab õiguskantsler, lisades, et hea riigiõiguslik tava ja põhiseaduspärane parlamendikultuur nõuavad vastastikust austust.

Õiguskantsler juhtis tähelepanu, et tänapäeva demokraatia nõuab ka vähemuste kaitset, reeglitest kinnipidamist, väärikust suhtluses, vastandlike arvamustega inimeste koostööd ning sõltumatuid institutsioone.

«Sellise töökultuuri saavad kujundada üksnes riigikogu liikmed ise, mõeldes ka tulevikule. Õiglast parlamendikultuuri aitab saavutada see, kui kujutletakse end nii valitsuse liikme kui ka riigikogu liikme rolli, nii valitsuse plaanide toetajaks kui ka nende vastaseks. See on ka ettenägelik, sest koalitsioonid muutuvad.»

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles