Jetisõitjad Tamula järvel ärgitasid looduskaitsjaid protestima (2)

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Kuigi sel suvel Tamula järve kaldal Roosisaare silla juures veeskuutreid rentinud ettevõtte juhataja kinnitusel on nad teinud kõigile klientidele instruktaaži, kus ja kui kiiresti tohib järvel veeskuutritega sõita, on Võru inimeste meelepaha tabanud just neid. Tegelikult on kihutajaist enamiku moodustanud need, kes saabunud järvele oma isikliku veesõidukiga.
Kuigi sel suvel Tamula järve kaldal Roosisaare silla juures veeskuutreid rentinud ettevõtte juhataja kinnitusel on nad teinud kõigile klientidele instruktaaži, kus ja kui kiiresti tohib järvel veeskuutritega sõita, on Võru inimeste meelepaha tabanud just neid. Tegelikult on kihutajaist enamiku moodustanud need, kes saabunud järvele oma isikliku veesõidukiga. Foto: Priit Pullerits

Terve suve on loodusaktivistid pidanud võitlust, et saaks kutsuda korrale Võru külje all Tamula järvel kihutavad jetisõitjad, kes nende väitel on häirinud müra ja laineid tekitades sealseid kaitsealuseid ja teisi linde nii pesitsemise kui poegade üleskasvatamise ajal.

Eesti Ornitoloogiaühingu liikmed on püüdnud veenda nii Võru linnavalitsust kui keskkonnaametit, et nood hakkaks ohjama veeskuutritega sõitjaid, kes lisaks kahjustavad Natura 2000 hoiualaks määratud Tamula järvel ka ujuvpesasid.

Looduskaitseseaduse järgi pole hoiualal keelatud mitte ainult kaitstavate liikide elupaikade ja kasvukohtade hävitamine ja kahjustamine, vaid ka häirimine. Järve linnustik on osa kaitstavast järveelustikust, kirjutas juba eelmisel kuul keskkonnaametile ornitoloogiaühingu linnukaitse spetsialist, keskkonnajurist Liis Keerberg.

Pesitsevate ja kaitsealuste lindude ohustamise teema tõstis juba juuni keskel päevakorda samuti ornitoloogiaühingusse kuuluv võrulanna Ere Uibu, kes oma sagedastel jalutuskäikudel Tamula järve ääres märkas, et jetisõitjaid näeb seal rohkem kui eelnevatel suvedel. Ta on märganud kõrkjate vahel abituid linnupoegi, kes püüavad siis meeleheitlikult põgeneda, kui jetid mürinal lähedusse ilmuvad ja laineid üles löövad.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles