ANALÜÜS Vene-vastastes sanktsioonides on augud, kuid kaua need Putinit ei päästa

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Kui Peterburi külje alt sadamates väljuvad tankerid vedasid varem naftat Euroopasse, siis nüüd tuleb see nafta viia teisele poole maakera – see on iseenesest kallim.
Kui Peterburi külje alt sadamates väljuvad tankerid vedasid varem naftat Euroopasse, siis nüüd tuleb see nafta viia teisele poole maakera – see on iseenesest kallim. Foto: Madis Veltman

Nii Rahvusvaheline Valuutafond kui Maailmapank ennustavad Venemaale sellel aastal majanduskasvu, tegelikult on kasvuprognoosi isegi natuke ülespoole korrigeeritud.

Selle taustal ja võttes arvesse, et Venemaa innukus Ukrainas sõdida pole kahanenud, võib küsida, kas Vene-vastased sanktsioonid üldse töötavad.

Suuresti on see muidugi vaidlus pooltäis või pooltühja klaasi teemal. Kui võtta mõõdupuuks sõja alguses siit-sealt kuuldud optimistlikud hüüatused, kuidas sanktsioonid lõikavad Vene majanduse pooleks, siis niimoodi ei ole asjad läinud. Kui võtta mõõdupuuks, kas sanktsioonid teevad Vene majandusele haiget ning muudavad Venemaale lühemas plaanis raskemaks Ukrainas sõdimise ja pikemas plaanis vähendavad Vene majanduse konkurentsivõimet, siis vastus on jah.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles