FOTOD Hüdrograafid leidsid Saaremaa lähedalt 100 aastat tagasi uppunud laeva vraki

Postimees
Copy

Transpordiameti hüdrograafid leidsid eelmisel nädalal Läänemerest Saaremaa lähedalt tundmatu laevavraki – algselt arvati, et tegu on Esimesest maailmasõjast pärit sõjalaevaga, kuid lähemal uurimisel osutus see kaubaaurikuks.

Laevaga Jakob Prei rutiinseid mõõdistustöid teinud hüdrograafid leidsid 60 korda 10 meetri suuruse vraki Saaremaast 7,5 kilomeetrit läänes 20 meetri sügavuselt.

Endise miinituukri Veikko Hormi tehtud sukeldumise käigus ilmnes, et tegemist on kaubaaurikuga ja Eesti Meremuuseumi teaduri Ivar Treffneri hinnangul võib see olla Saksa kaubaaurik Kronos, mis on ehitatud 1897 ja uppus 16. novembril 1923.

Kaubaaurik jooksis Saaremaal Karala lähistel Laimadalale, vigastas põhja ja hukkus enne kaldale jõudmist koos 21-liikmelise meeskonnaga. Seni ei olnud selle vraki asukoht teada.

Viimati avastati maikuus Tallinna–Helsingi laevatee lähedalt 62 meetri sügavuselt ilmasõja-aegse sõjalaeva vrakk. Transpordiameti hüdrograafiaosakonna juhataja Peeter Välingu sõnul on nende andmebaasis 684 Eesti merepõhjas lebavat vrakki.

«Suurem osa neist on leitud just mõõdistustööde käigus. Sel aastal on neid leitud kaksteist, enamik väiksed ja tugevalt lagunenud,» selgitas Väling.

Tänavu on hüdrograafidel plaanis mõõdistada ligikaudu 1200 ruutkilomeetri suurune mereala ja 60 ruutkilomeetrit Peipsit. Enamik töid toimub Liivi lahes, Saaremaast lääne pool, ja Soome lahes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles