INTERVJUU Kristina Kallas Metsküla kooli sulgemisest: ma olen kõigest minister ja saan anda ainult soovitusi (46)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Kristina Kallase sõnul ei saa ta haridus- ja teadusministrina Lääneranna volikogule otsuseid ette kirjutada. 
Kristina Kallase sõnul ei saa ta haridus- ja teadusministrina Lääneranna volikogule otsuseid ette kirjutada. Foto: Eero Vabamägi

Praegu kehtiva korra järgi saavad kohalikud omavalitsused kooli kinni panna väga erinevate argumentidega, kuid sulgemise tingimused tuleks täpselt paika panna, ütleb haridus- ja teadusminister Kristina Kallas (Eesti 200).

Kui valitsus vahepeal ei lange, siis tuleval aastal on igal omavalitsusel võimalik taotleda 50 000 eurot toetust kuueklassilise 30–90 õpilasega kooli pidamiseks. Kui Lääneranna volikogu ei taha, siis ta ei pea Metsküla kooli pidama ega tulema küsima 50 000 eurot toetusraha.

Nii on, aga omavalitsus peab tagama igale lapsele koolikoha, mis sobib tema eale ja hariduslikele vajadustele, ning arvestama lapsevanemate huve, see on juba praegu seaduses kirjas. Neid seaduse punkte võib tõlgendada erinevalt, aga kuueklassilisi koole, kui nad on 25 õpilasega, praegu kinni panna ei ole mingit alust.

Haridusministeerium soovitab koondada põhikooli kolmas aste ehk 7.–9. klass. Praegu on Lääneranna vallas suletud Metsküla algkool, kus on põhikooli esimene ja teine aste, samuti Virtsu põhikooli teine aste. Lääneranna volikogu otsused ei lähtu Eesti haridusstrateegiast 2035. aastani ega praeguse koalitsiooni poliitilistest sõnumitest.

Kommentaarid (46)
Copy
Tagasi üles