Karis: kõigil peab olema turvaline õppida

BNS
Copy
President Alar Karis
President Alar Karis Foto: Pilt videost

President Alar Karis ütles oma tervituses kooliaasta alguse puhul, et hariduse omandamist saab võrrelda puu kasvamisega ja tema peamine soov on, et kõigil peab olema turvaline õppida.

«1. septembril algab traditsiooniliselt tarkuse uus aastaring. Tervitan kõiki, kes koolides, kutsekoolides ja ülikoolides uut õppeaastat alustavad. Hariduse omandamist saab võrrelda puu kasvamisega. Uued teadmised on kui toitained, mis lubavad meil ajada juuri sügavamale mulda ja sirutada oksi kõrgemale päikese poole. Tänu sellele pääseme ligi aina rohkemale tarkusele ja vaimutoidule ning saame veelgi vägevamaks kasvada,» ütles Karis.

«Puu aastaringi laius annab meile infot, kui soodus oli iga aasta. Põuastel aastatel on kasv kidur ning aastaring kitsas, külluslikud aastad tunneme ära laia aastaringi järgi. Sama on tarkuse ringidega. Õppimise kliimast sõltub, kui palju tarkust suudame ellu kaasa võtta. Kui miski takistab, olgu siis õppija sees või tema ümber, jääb kogutud tarkuse ring ahtaks. See aga tähendab vähem võimalusi elus hakkama saada,» lausus riigipea.

President Karis toonitas, et seepärast on tema peamine soov, et meil kõigil oleks turvaline õppida. «Turvaline, see tähendab vaba kiusamisest, vaba saavutamise kohustusest, vaba halvavatest muredest. Iga õppija väärib võimalust keskenduda õppimisele. See tähendab, et teda peavad parimal moel toetama nii kool, kodu kui ka sõbrad. Ja väga oluline on, et ka õpetajal peab olema turvaline ja toetatud tunne oma tööd teha,» märkis president.

«Aga õppija jaoks ei tähenda turvaline „mugavat“. Õppimine nõuab alati pingutust, sest õppimine on enamat kui vaid faktide või loetu meelde jätmine. Kasutades ajuteadlase Jaan Aru võrdlust, on teadmised kui klotsid, mida uutel viisidel kokku pannes sünnib arusaamine ja loovus,» lisas riigipea.

«See konstrueerimise töö ei ole lihtne, vaid nõuab aega, visadust ja juhendamist. Just seepärast on tarvis, et meil oleks turvaline keskkond, kus proovida, vajadusel eksida, süvitsi kaevuda ja mõtiskleda.»

President mainis, et sel aastal alustab õpinguid varasemast suurem hulk tulevasi õpetajaid. «Nii on astutud esimesed olulised sammud õpetajate nappuse vähendamiseks ning paljud noored – ja ka juba kogenumad inimesed – on tundnud kutset selle ameti poole," ütles Karis.

"Teame, et õpetaja töö pole kerge, ent see võib tohutult tagasi anda nii õpetajale endale kui ka kogu riigile. Sellel tööl on mõju ja just selline mõju, mida meie riik arenguks ja uuendusmeelsuseks vajab. Muu hulgas sõltub headest õpetajatest edukas üleminek eestikeelsele haridusele,» sõnas riigipea.

Õppimine ei tohiks presidendi sõnul siiski piirduda ainult koolidega. «Me kõik peaksime värskena hoidma valmisolekut õppida ja avastada. Selle mõttega kutsusin eelmisel aastal ellu uudishimu päeva, tuletamaks meelde võtta aega ja õppida enda jaoks midagi uut,» lausus president Karis.

«Mul oli rõõm jälgida, et paljud muuseumid, koolid ja raamatukogud korraldasid sel päeval avastusrõõmu pakkuvaid üritusi. Ka nüüd kutsun inimesi ja asutusi 17. novembril märkama ja toetama uudishimu, ikka elukestva õppimise nimel. Jäägu õppimine ja õpetamine auasjaks. Head uut tarkuse aastaringi!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles