Zelenskõi sõnul hävitajatekoalitsioon tugevneb

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: UKRAINE PRESIDENCY/SCANPIX

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi teatas pühapäevaõhtuses pöördumises rahva poole olulisest kokkuleppest Ukraina pilootide koolitamiseks Prantsusmaal ja märkis, et hävitajatekoalitsioon tugevneb, edastas uudisteagentuur UNIAN.

«Ukrainal on uued lepingud partneritega kaitsepakettide osas,» sõnas president.

«Täna arutasime Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroniga, millised uued varud võivad meie sõdureid aidata. Arutasime muu hulgas, et mida saab Prantsusmaa teha näiteks Odessa ja selle piirkonna kaitsmiseks. Ja väljaõppe osas on sõlmitud väga oluline kokkulepe meie pilootide väljaõppeks Prantsusmaal – meie moodsate hävitajate koalitsioon muutub tugevamaks,» rääkis Zelenskõi.

Riigipea lisas, et Ukrainas tehakse iga nädal olulisi asju, et riiki järjest intensiivsemalt kaitsta.

«See kehtib ka meie relvade kohta ehk relvadest ja mürskudest droonide ja rakettideni. See kehtib ka meie ühtsuse kohta. Eelkõige ühtsus kõige ja kõigi tõrjumises, mis Ukrainat nõrgestab,» ütles president.

Samuti toonitas Zelenskõi, et järgmiste kuude jooksul peaks Ukraina saavutama mitu väga konkreetset tulemust.

«Eelkõige on see meie strateegiline poliitiline eesmärk – läbirääkimiste avamine Euroopa Liiduga ühinemise üle,» märkis riigipea.

Zelenskõi meenutas, et Ukrainal on Euroopa Komisjoni seitse konkreetset soovitust, millest osa on juba ellu viidud.

«Teise poole huvides on vaja Ukraina parlamendi tulemuslikku tööd. Õigeaegset tööd, milles me Euroopa Komisjoniga kokku leppisime,» ütles Zelenskõi.

Riigipea selgitas, et jutt käib muu hulgas elektrooniliste deklaratsioonide taastamise seadusest ja rahvusvähemuste seaduse muudatustest.

«Igaüks neist seadustest on põhimõttelise tähtsusega. Ja nende üle hääletamine on põhimõttelise tähtsusega. Inimesed näevad, kes on mida väärt. Ma kutsun Ukraina rahvasaadikuid üles neid otsuseid mitte edasi lükkama, Ukrainat mitte alt vedama ja toetama meie eurointegratsiooni,» rääkis president.

Zelenskõi teatas ühtlasi, et Ukraina ja Prantsusmaa töörühmad töötavad kahepoolse garantiidokumendi kallal. Zelenskõi sõnul oli tal üksikasjalik ja konkreetne vestlus Prantsusmaa presidendi Macroniga.

«Arutasime üksikasjalikult olukorda lahinguväljal, kõiki suundi. Andsin edasi kiireloomulised kaitsevajadused ja tänasin võimsa kaitsetoetuse ja pideva abi eest meie sõdurite võimekuse laiendamisel. Prantsusmaa hindab väga vabadust ja aitab seda kaitsta,» ütles ta.

Lisaks arutasid Zelenskõi ja Macron ka Musta mere julgeoleku spetsiifikat ja Kiievi loodud viljakoridori, mida tuleks pikendada.

Samuti leppisid nad kokku koostöö tugevdamises mereteede kaitsmisel.

«Julgeolekugarantiide kokkulepe on oluline: meie meeskonnad – Ukraina ja Prantsusmaa – töötavad kahepoolse garantiidokumendi kallal,» ütles riigipea.

Zelenskõi arutas Macroniga veel ka ettevalmistusi ülemaailmseks rahutippkohtumiseks ja Prantsusmaa juhtrolli rahuvalemi elluviimisel.

Ukraina presidendi sõnul on ülimalt tähtis, et sellega ühineksid võimalikult paljud riigid, eelkõige niinimetatud globaalsest lõunast.

«Prantsusmaa ja selle ettevõtted osalevad meie kaitsetööstuse foorumil, mida aktiivselt ette valmistame. Selles on ka kokku lepitud,» võttis ta jutu kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles