Venemaa kodanik päästis EASi piinlikust rahaskandaalist (2)

Copy
EAS-i ja Kredexi toetuste jagamise põhjendusi varjutab saladuseloor.
EAS-i ja Kredexi toetuste jagamise põhjendusi varjutab saladuseloor. Foto: Shutterstock

EASi ja KredExi ühend­asutus pidas põhjendatuks toetada ligi 150 000 euroga Venemaa kodaniku iduettevõtet, ent ootamatult päästis selle omanik ise rahajagajad piinlikust olukorrast.

EAS jagas hiljuti taas toetusraha Eestis ettevõtluse arendamiseks ja teiste hulgas otsustas komisjon toetada OÜd Setonix Essence’i-nimelise mobiiliäpi arendamisel. Kirjade järgi on see tehisintellektipõhine tarkvara, mis aitab naistel parandada vaimset ja menstruaalset tervist ning tootlikkust, kohandades nende töö- ja isiklikku elu menstruaaltsükli järgi.

Setonix OÜ asutati veidi pärast Ukraina sõja algust, märtsis 2022. Registreeritud on see Mustamäel asuvasse ärihoonesse, mille ees seisavad Bill Gatesi ja Steve Jobsi pronkskujud.

Mulluse seisuga 19-eurose käibevaraga firma omanik ja esindaja on Venemaa kodanik Elina Valeeva (35), kes on äriregistris märkinud oma elukohaks Saksamaa. Dokumentide järgi on Eestis ettevõtte kontaktisikuks E-Residency Hub OÜ. E-Residency juhatuse liige Martin Lään ei ole oma aidanud Setonixi luua ega ole olnud seotud ettevõtte äritegevusega. Lääne väitel ei ole E-Residency Hub alates selle aasta maist enam Setonix OÜ kontaktisikuks Eestis, praegu osutatakse ettevõttele raamatupidamisteenust. Kontaktisiku ülesanne on vahendada välisriigis asuvale ettevõtjale riigi teateid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles