Blinkeni sõnul ootab Biden huviga lähiajal kohtumist Zelenskõiga

BNS
Copy
Antony Blinken saabumas Kiievis välisministeeriumi hoone juurde.
Antony Blinken saabumas Kiievis välisministeeriumi hoone juurde. Foto: Brendan Smialowski/Scanpix

Ühendriikide president Joe Biden ootab lähitulevikus kohtumist Ukraina kolleegi Volodõmõr Zelenskõiga, teatas USA välisminister Anthony Blinken oma Kiievi visiidi ajal.

USA välisministri sõnu vahendas uudisteagentuur UNIAN.

USA välisministeeriumi pressiteenistuse teatel märkis Blinken ka, et tuli Ukrainasse Ameerika presidendi palvel.

«Ühendriikides oleme otsustanud jätkata teiega kõrvuti sammumist. President Biden on palunud mul tulla, et kinnitada oma toetust ja tagada meie ja teiste riikide jõupingutuste maksimumini viimist vahetute väljakutsete lahendamiseks vastupealetungil. Ma tean, et teie olite isiklikult eelmisel päeval eesliinil ja me kõik tahame teie hinnangut kuulda,» ütles Blinken Zelenskõile.

USA välisminister lisas, et USA näeb olulisi edusamme, mida praegu tehakse vasturünnakus.

«See on väga-väga julgustav,» sõnas Blinken.

Blinken teatas kolmapäeval Kiievi visiidi ajal rohkem kui miljardi dollari suurusest uuest abist Ukrainale, mis tema sõnul aitab riigi vasturünnakule hoogu juurde anda.

«Täna teatame uuest abist, mille kogusumma on üle miljardi dollari. See sisaldab 665,5 miljonit dollarit uut sõjalist ja tsiviiljulgeolekuabi,» sõnas Blinken pressikonverentsil Ukraina kolleegi Dmõtro Kulebaga.

«President Joe Biden palus mul tulla, et kinnitada veelkord tugevalt meie toetust,» ütles USA välisminister.

Telekanali CNN andmetel sisaldab toetuspakett peale sõjalise abi ka humanitaar- ja finantsabi.

Samuti peaks abipakett toetama enam kui 200 miljoni dollariga reforme, mis tugevdavad korruptsioonivastaseid meetmeid, õigusriigi põhimõtet ja õigussektorit.

Pentagon teatas ühtlasi, et USA uue sõjalise abipaketiga saadetakse Ukrainasse esmakordselt vaesestatud uraani sisaldavat soomustläbistavat laskemoona.

Mürske hakatakse kasutama USA tankides Abrams M1, lisati Pentagoni avalduses.

USA ajakirjanduse andmetel on tankid plaanis Ukrainale üle anda lähinädalatel. Varem teatas sarnaste mürskude tarnimisest tankide Challenger 2 jaoks Suurbritannia.

Väljaanne Wall Street Journal kirjutas juba varem sel nädalal, et president Joe Bideni administratsioonis arutati sellise laskemoona tarnimise võimalust mitu kuud, kuna muretseti selle mõju pärast keskkonnale ja tervisele, kuid administratsiooni ametniku sõnu ei ole praegu tõsiseid takistusi nende tarnimisel.

Blinkeni sõnul väljendab tema visiit Kiievisse jätkuvat ja tugevat toetust Ukrainale ning ühtlasi soovivad Ühendriigid tagada, et Ukrainal poleks vasturünnaku õnnestumiseks millestki puudus.

«Iga kord, kui ma siin olen, rabab mind siinse rahva, sõjaväe ja juhtkonna erakordne julgus ja vastupidavus,» ütles Blinken enne kohtumist oma Ukraina kolleegi Kulebaga Kiievis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles