RMK paljastas tõe: riigimetsa raiemaht kukub, sest metsa ei jätku (35)

Ülle Harju
, ajakirjanik
Copy
Ligi aasta RMK-d juhtinud Mikk Marran sõnas, et raiete pindala vähenemine järgnevatel aastakümnetel ei ole üllatus.

 
Ligi aasta RMK-d juhtinud Mikk Marran sõnas, et raiete pindala vähenemine järgnevatel aastakümnetel ei ole üllatus.  Foto: Margus Ansu

Riigimetsa raiemaht kukub ilma ühegi uue piiranguta kümne aastaga ligi neljandiku ja 60 aasta pärast saab raiuda alla poole praegusest – Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) avaldas prognoosi, mis paljastas aastaid varjatud ja eitatud üleraie tagajärjed.

Kümne aasta pärast saab riigimetsa raiuda eelmisel aastal tehtud uuendusraiete (lageraie kas ühekorraga või jupikaupa) pindalast 77 protsenti, veel kümne aasta pärast 70 jne. 60 aasta pärast tuleb madalseis: uuendusraieid saab teha vähem kui pool 2022. aasta mahust. Nii näitab kliimaministeeriumi poolt RMK käest küsitud prognoos – soovitud saja aasta asemel koguni kakssada aastat ette.

RMK metsakorraldusosakonna juhi Veiko Eltermanni sõnul on kalkulatsioon tehtud vaid metsavaru, praeguseid piiranguid ja majandusmetsa pindala samaks jäämist arvestades. See tähendab, et kui osa metsast läheb looduskaitse või kogukonna kaitse (KAH-alad) alla, piiratakse raiumist seadusega vms, saab raiuda veelgi vähem.

Kommentaarid (35)
Copy
Tagasi üles