VIDEO, BLOGI JA GALERII Eesti metsade alternatiivse hindamise tulemuste esitlus (1)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Reedel esitletakse Eesti metsade alternatiivse hindamise tulemusi, mis on jõudnud raamatukaante vahele.

Eesti metsade alternatiivne hindamine (MAH) annab meie metsadest teistsuguse pildi kui ametlik metsastatistika. MAH tulemused näitavad metsade suurt üleraiet viimastel aastakümnetel ning Eesti metsatööstusel kasutada oleva tooraine olulist vähenemist edaspidi. MAH hindamise viis läbi metsakorralduse praktikute ja Tartu Ülikooli loodusteadlaste meeskond, kes kasutas selleks riikliku metsaregistri andmeid ja kaasaegseid kaugseirevahendeid.

Uuringu tulemused on koondatud raamatusse, mille esitlus toimub 15. septembril Toompeal Komandandi majas. Üritust kantakse üle Postimehe veebis. Ettekande teevad projektimeeskonna juht ja metsaekspert Lembit Maamets, Tartu Ülikooli professorid Evelyn Uuemaa ja Asko Lõhmus ning erametsaomanik Rainer Kuuba. Üritust modereerib Akadeemia peatoimetaja Toomas Kiho.

Päeva lõpetab paneeldiskussioon, kus lisaks uuringu autoritele osalevad keskkonnaagentuuri metsaosakonna juhtivspetsialist Enn Pärt, Eestimaa Looduse Fondi metsaekspert Liis Kuresoo ja riigikontrolli audiitor Sigrid Pakri.

«Eesti metsade alternatiivse hindamise uuringu tulemustest selgub kurb tõsiasi, et riikliku statistilise metsainventuuri (SMI) andmetele tuginedes tehtud metsapoliitika, mis on üle hinnanud nii metsade tagavara kui ka juurdekasvu, kärbib oluliselt meie puidukasutuse võimalusi tulevikus,» sõnas projekti meeskonna juht Maamets.

«Vanadel okaspuumetsadel, okaspuupalgil ja okaspuusaematerjalil on eestlaste puidu väärindamise kultuuris ja ettekujutuses metsast tähtis koht. Viimase 30 aasta metsapoliitika on aga tekitanud olukorra, kus kvaliteetsete okaspuumetsade kasutus ei ole enam jätkusuutlik,» lisas Maamets.

Uuringu algatas SA Postimehe Fond.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles