Maksu- ja tolliamet ägab Vene kauba tõttu töökoorma all

Copy
Kaubakonteinerid Muuga sadamas
Kaubakonteinerid Muuga sadamas Foto: Toomas Huik

Maksu- ja tolliamet on teinud Venemaale kehtestatud sanktsioonidest kinnipidamist kontrollides 1,5 aastaga 70 000 kontrolli, umbes 5000 neist olid seotud rikkumistega.

Erinevate sanktsioonidega tegelemine ja kontrollimine on Eesti maksu- ja tolliameti (EMTA) jaoks suur ressursikulu. Nafta on küll sanktsioneeritud, aga Euroopa Liidu sanktsioonipakett koosneb sadadest eranditest. Alati on mingi üleminekuaeg või mingi kaubakood sanktsiooni alt üldse väljas. See teeb kõige kontrollimise keeruliseks. Hoolimata sellest on tolli hinnangul Venemaa sanktsioonid tõhusalt rakendatud ja väga detailselt kirjeldatud. Probleeme tekitab aga kaubavahetus kolmandate riikidega, mis nõuab süvendatud kontrolli, et need kaubad ei oleks pärit Venemaalt ega jõuaks Venemaale. EMTA peab võtma naftasaadetistest proove ja kontrollima kolmandate riikide (nagu Kasahstan) käest, kas Venemaalt läbi tulnud kaup on ikka neilt imporditud.

Valeri Rauami sõnul kulus EMTA-l tollis eelmisel aastal kogu töömahust 66 protsenti sanktsioonide kontrollimisele, sest siis kehtis sanktsioonides palju erisusi ja ajapikendusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles