Idapiiril kasvab piiriületuse aja broneerimise hind

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Piiriületuse ooteala Narvas.
Piiriületuse ooteala Narvas. Foto: Eero Vabamägi

Autojuhtidel, kes soovivad endale Venemaale sõiduks piiriületuse aega broneerida, tuleb edaspidi viie euro asemel välja käia üheksa eurot. Elavas järjekorras piiri ületamine on jätkuvalt tasuta.

Sõidukiga saab idapiiri ületada elavas järjekorras või piiriületuse aega broneerides. Piiriületuse broneerimise süsteemi, samuti piiripunktide juures asuvaid sõidukite ootealasid haldavad eraettevõtted, kes tulenevalt riigipiiri seadusest saavad küsida broneeringute eest tasu.

Kuna nende ettevõtete kulud on mitmel põhjusel tõusnud, kasvab piiriületuse ootejärjekorra broneerimise hind sõiduautodele lähiajal seniselt viielt eurolt üheksale eurole. Bussiga maksab ootejärjekorra broneerimine senise sümboolse ühe euro asemel 16 eurot, sama palju maksab praegu ka veokite aja broneerimine ning see hind ei tõuse.

Muudatus ei puuduta liinireise tegevaid busse, mis läbivad piiri eelisjärjekorras ning ilma broneeringuta. Samuti jääb ka edaspidi kõigile autojuhtidele võimalus piiri ületada elavas järjekorras ilma broneerimistasu maksmata.

Politsei- ja piirivalveameti piirivalveosakonna juhi Veiko Kommusaare sõnul koosneb ootejärjekorra broneeringu hind mitmest osast, lisaks süsteemi enda arendamisele ja töös hoidmisele ka piiriületuse ootealade arendamisest ja haldamisest.

«Mõistame, et hinnatõus valmistab piiriületajatele nördimust. Mõistame samas ka seda, et ootealasid haldavad ettevõtted ei saa teenust pikalt kahjumlikult osutada,» selgitas Kommusaar.

Ettevõtted on kulude kasvu põhjendanud piiriületuste hulga olulise langusega. Samuti mõjutab kulusid see, et suvel pidid Venemaa piirivalve tegevuse tõttu paljud sõidukid ettevõtete ootealadel tavapärase mõne tunni asemel piiriületust ootama mitmeid ööpäevi. Suurenenud on ka ettevõtete tööjõu- ja halduskulud.

See, millal täpselt ettevõtted tasusid tõstavad, on nende otsustada. Kokkulepe hinnatõusu tegemiseks jõustub pühapäeval.

Eesti ei soovita jätkuvalt Eesti elanikel ilma mõjuva põhjuseta Venemaale reisida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles