Järvamaa kuretapja otsimisel ei jäänud ümbruskonnas kivi kivi peale (1)

Kuido Saarpuu
Copy
Türi vallas Türi ja Väätsa vahelise tee ääres avastati mullu kevadel ühel hommikul kolmel pesal tapetud viis toonekurge.
Türi vallas Türi ja Väätsa vahelise tee ääres avastati mullu kevadel ühel hommikul kolmel pesal tapetud viis toonekurge. Foto: Anne Põder

Läbiotsimised, ülekuulamised, relvakontrollid – mullu kevadel Türi-Väätsa tee ääres pesitsushooajal kokku kaheksa toonekurge tapnud kurjategija leidmiseks ühendasid jõu kõikvõimalikud uurimisorganid politseist ja prokuratuurist keskkonnaametini, paraku tuli kriminaalasi lõpetada süüdlast tabamata.

Lasud optilise sihikuga relvast tehti arvatavasti maanteelt, võimalik, et sõidukist. Sihikule oli võetud mitu pesa, kus oma elu kaotas kaheksa III kaitsekategooriasse kuuluvat täiskasvanud toonekurge, ning mune täis pesad jäid haudujatest tühjaks. Juhtumit asuti uurima kriminaalmenetluses paragrahvi järgi, mis käsitleb kaitstava loodusobjekti kaitse nõuete eiramist, kui sellega on tekitatud oluline kahju keskkonnale. Nüüd on kriminaalasi lõpetatud – Lääne ringkonnaprokuratuuri vanemprokuröri Maarja Germanni sõnul seetõttu, et uurimise käigus ei õnnestunud toonekurgede tapjat tuvastada.

Menetluse käigus laekus uurijatele hulgaliselt infot võimalike linnutapjate kohta. Naabrid vihjasid naabrite peale, kahtluse alla seati kohalikke jahimehi ja ka teisi relvaomanikke. «Kontrollisime infot, samuti tuli kohtu loal läbi otsida inimeste elukohti,» lausus Germann. «Muu hulgas teatati meile, et üks kohalik oli seoses alanud Ukraina sõjaga ostnud endale tulirelva, kuigi tal relvaluba puudus. Kontrollima minnes selgus, et mehel oligi kodus ebaseaduslik relv ja praeguseks on ta saanud ka süüdimõistva otsuse.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles