E-tervise digiloos avastati uus ulatuslik valeandmete allikas (8)

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy
Valed andmed Digiloos võivad saada inimesele saatuslikuks nii siis, kui ta vajab kiirabi või läheb haiglaravile, ent nii võib ilma jääda ka ettenähtud hüvitistest ja toetustest, halval juhul isegi lapsehooldusõigusest.
Valed andmed Digiloos võivad saada inimesele saatuslikuks nii siis, kui ta vajab kiirabi või läheb haiglaravile, ent nii võib ilma jääda ka ettenähtud hüvitistest ja toetustest, halval juhul isegi lapsehooldusõigusest. Foto: Taavi Sepp / Postimees / Scanpix Baltics

Eelmisel nädalal rullus keskses terviseportaalis lahti viis aastat väldanud andmekäkk, mille tekitas tarkvara arendaja näpuviga. Kuigi tagajärgede uurimine pole veel alanud, võib juba ette öelda, et kahjude eest vastutab inimese ees perearstikeskus, kust need väärandmed pärinevad.

Ent laiemas pildis õõnestab antud juhtum patsientide usaldust tervishoiusüsteemi vastu veelgi. Alles läinud reedel kirjutas Postimees, kuidas väärinfo hulk terviseportaalis häirib inimesi järjest enam, sest iga päev lisandub sinna haiguslugusid, mis ei pruugi olla täpsed, juhul kui arst või õde on oletuslikult kirja pannud, kuidas ta patsiendist aru sai. Kuid andmete parandada laskmine on inimese jaoks kui mitte suisa võimatu, siis ülimalt raske.

Möödunud neljapäeval said sajad arstid ja õed omakorda ootamatult teada, et riiklikust terviseportaalist, millele nad iga päev oma töös tuginevad, avastati massiliselt valeandmeid. Terviseameti kirjas hoiatati haiglate ja kiirabide juhte, et sajad vigadega haiguslood võivad viia valede raviotsusteni, mistõttu paluti meedikutel digiloo andmete kasutamisel olla ülimalt kriitilised.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles