UKRAINA PÄEVIK Okupeeritud Hersoni silmad ja partisanid

Vahur Laiapea
, filmirežissöör, -produtsent ja -operaator
Copy
Vaade Hersonile Kahhovka tammi purustamise järel tekkinud uputuse ajal. 
Vaade Hersonile Kahhovka tammi purustamise järel tekkinud uputuse ajal. Foto: Erakogu

Sain mõne päeva eest teada, et on olemas energiajook Nonstop. Ilmselt värised pidurda­matult nagu elektrijänes, kui seda jood. Kohtusin Mõkolajivis noore naisega, kelle kunstnikunimi on Malenkiy Nonstop. Tema ütleski mulle, et selline energiajook on olemas. Ta joob seda vahel öösiti, kui oma pilte maalib.

Malenkiy Nonstop on väike ja habras naine. Mõkolajivis on ta oma perega ajutiselt – kuni sõda on kodulinnast Hersonist nii kaugele läinud, et saab sinna tagasi minna. Ta näitab mulle telefonist oma töid. Need on tehtud okupatsiooni ajal Hersonis ja selle aja tunded neist vastu ka vaatavad. Tants kontidel. «Teerull nimega vene maailm» on ühe töö nimi.

Teerull nimega vene okupatsioon sõitis Malenkiy Nonstopi maailmast üle teda ennast ilmselt märkamatagi. Aga oleks võinud märgata. Ühel päeval pöördus tema poole inimene, kes tegi ettepaneku hakata tegutsema «silmadena». Silmadeks nimetatakse inimesi, kes okupatsiooni all olevatest piirkondadest vahendavad Ukraina institutsioonidele vajalikku infot. Malenkiy Nonstop võttis pakkumise vastu – ei, raha selle eest ei makstud. Ta tegi seda vabatahtlikult, tasuta. Mul hakkas kergem, kui selles rollis tegutsema hakkasin, ütles naine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles