INTERVJUU Mart Võrklaev: ma tahaks kuulda, millised maksutõusud on meie majanduse põhja viinud (17)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Mart Võrklaev (pildil) peab leidma viisi, kuidas Eesti maksusüsteem püsiks konkurentsivõimeline ka pärast eelarveaugu lappimist.
Mart Võrklaev (pildil) peab leidma viisi, kuidas Eesti maksusüsteem püsiks konkurentsivõimeline ka pärast eelarveaugu lappimist. Foto: Madis Veltman

Valitsus loodab 2024. aasta riigieelarve kinnitada ja riigikogule saata järgmisel nädalal. «Eks me ka õpime,» võttis rahandusminister Mart Võrklaev (RE) kokku, miks riik on uue, seni veel teadmata maksu suhtes lähtunud soovist võtta aega ja otsustada selle üle koos laiema avalikkusega.

Valitsus paneb riigieelarve strateegiasse kirja 400 miljoni eurose tulurea, mida kavatsetakse katta seni veel teadmata maksuga. See on tohutu summa, päris ühe müütilise maksuga seda ära ei kata. Mis on teie isiklik seisukoht, kuidas seda summat katta?

Esiteks peab see olema võimalikult laiapindne, sest ka selle eesmärk on laiapindne julgeolek. Ega seal liiga palju valikuid pole. Võibolla on vaja arutada tulumaksusüsteemi üle, võibolla käibemaksust rääkida. Kas midagi sotsiaalmaksust… Äripäeva lugudes kirjutatakse, et kas peaksime ettevõtete tulumaksuga midagi üle vaatama, kuigi kevadel dividendide väljavõtmiselt me tulumaksu tõstsime. See, et ettevõtted on saanud kasumit investeerida, kui nad seda välja ei võta, ja neil on olnud puhvrit, on hoidnud neid kriisides tugevamana.

Aga see ongi koht, kus vajame avalikku debatti. Oleme rääkinud tööstushoonete heitmetejärgsest maksust, mis vajab küll palju tehnilist tööd. On võimalik välja töötada ka kinnisvaramaks seotuna heitmete vähendamise ja energiakuludega. Sellega on minu teada tehnikaülikool ka tegelenud. Ma arvan, et tuleb vaadata kõiki võimalusi, mis ühiskonnas võimalikult ühtlaselt jaotuks.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles