GALERII Üle 3000 mereväelase harjutas NATO õppusel Läänemere kaitsmist

Liisa Ehamaa
, ajakirjanik
Copy

Kolmapäeval toimus NATO õppus Northern Coasts, kus mereväelased harjutasid Liivi lahel ja Irbe väinas Läänemere kaitsmist.

Õppust tehti peamiselt Läti vetes, kuid osaliselt toimus miinijahtimist ka Eesti territoriaalmeres. Kogu õppuse alalt leiti 12 ajaloolist lõhkekeha, millest kümme tehti kahjutuks merepõhjas.

Eestis paiknes õppuse ajal ka rahvusvaheline laevaliikluse koordineerimise element (NCAGS), kelle ülesanne oli õppuse alas olevate tsiviillaevade ja sadamate teavitamine käimasolevatest harjutustest.

Miinisõja divisjoni ülema kaptenleitnant Ott Laanemetsa sõnul on Balti riikidele ja Soomele üle Läänemere paiknev meretee majanduslikult ja sõjaliselt peamine transpordiühendus muu maailmaga. Ta lisas, et Läänemere halvamine seiskaks pikemas plaanis majanduse ja piiraks maavägede varustamist. «Õppusel harjutati tegevusi olukorras, kus vastane on mereteed Läänemerel blokeerinud. See tähendab võitlusi pealvee- ja allveelaevadega, lennuvahenditega ning miinidega,» rääkis Laanemets.

Eesti mereväe laevadest osalesid tänavu õppusel miinijahtijad Ugandi ja Sakala.

«Ajateenijatest meeskonna liikmete jaoks on see nende esimene merereis, mis on pakkunud palju huvitavaid tegevusi koos liitlastega – alates ühisest sadamakülastusest Riias kuni keerukate manööverdusharjutusteni Läänemerel,» ütles Sakala komandöri ülesannetes olev kaptenmajor Märt Uuemaa. «Samuti saime tutvustada uutele meeskonna liikmetele laeva põhiülesannet ehk miinitõrjet.»

Õppus Northern Coasts 2023 algas 9. septembril Riias. Laevad sõitsid sadamatest välja 11. septembril, mil algasid esimesed ühised koostööharjutused. Õppusel osales lisaks tuhandetele mereväelastele ka 14 NATO liitlas- ja partnerriiki, pea 30 mereväe laeva, üle kümne lennuki ja kopteri.

Õppus Northern Coasts on 2007. aastast korraldatav iga-aastane õppus, kus osalevad nii NATO- kui partnerriigid. Õppusele pani aluse Saksamaa merevägi, kes selle korraldamist iga aasta ka juhib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles