Hüvasti, Kibibi! Loomaaias suri teinegi ninasarvik (1)

Postimees
Copy
Teravmokk-ninasarvik Kibibi.
Teravmokk-ninasarvik Kibibi. Foto: Signe Kalgan

Reedel suri Tallinna loomaaias 14-aastane emane ida-aafrika tervamokk-ninasarvik Kibibi, kes alates septembri algusest jalavigastuse tõttu terviseprobleemidega võidelnud oli. Kibibit ravinud veterinaaride meeskond tegi looma seisundit hinnates otsuse ninasarvik eutaneerida.

Tallinna loomaaia direktori kohusetäitja Katrin Tõru sõnul on loomaaia pere leinas. «Meil on kirjeldamatult kahju, et veterinaaride hinnangul Kibibil paranemislootust ei olnud ja looma täiendavate kannatuste vältimiseks oli eutaneerimine ainus lahendus. Mõne kuu jooksul oleme väga halbade asjaolude kokkulangemise tõttu ilma jäänud oma mõlemast ninasarvikust ja peame oma tööprotsesse ning loomade heaolu tagamist juhtunu valguses põhjalikult analüüsima,» ütles Tõru.

Loomaaiast selgitati, et septembri alguses lonkama hakanud Kibibile määrati ravi ning ta oli veterinaaride ja talitajate pideva jälgimise all. Tänu ravile ninasarviku tervislik seisund paranes, ta liikus hästi, sõi suuremates kogustes ja jõi vett. Ravi jätkus, kuid Kibibi seisund ei olnud stabiilne. Mõnel päeval suutis ta edukalt kõndida, vett juua ja süüa, kuid oli ka päevi, mil ta iseseisvalt piisavalt toitu ega vedelikku ei tarbinud.

Eelmisel nädalavahetusel nägi Kibibi aga juba täielikult terve loomana välja.

«Ööl vastu esmaspäeva pidanuks raviarsti koostatud plaani kohaselt looma hoidma soojas siseruumis. Loomale jäeti siiski võimalus ka öösel õue minna ja Kibibi valis külmas öös ööbimiseks õueaediku, mille pärast ta tugevasti alajahtus ja tema terviseseisund järsult halvenes,» kirjutati pressiteates.

Pärast murettekitavate haigusnähtude ilmnemist võtsid looma ravis osalenud veterinaarid vastu otsuse teha Kibibile erakorraline narkoos, et teha diagnostika, mis annaks parema ülevaate tema tervislikust seisundist.

«Paraku Kibibi tervislik seisund halvenes. Raske südamega võtsid veterinaarid vastu otsuse loom eutaneerida, et ta ei peaks piinlema. Täpsema ülevaate looma vaevanud terviseprobleemidest annavad lahkamistulemused.»

Tallinna loomaaed tänas looma ravimises osalenud Eesti Maaülikooli ja loomaaia töötajaid ning avaldas neile ja Kibibit pidevalt jälginud zoo-osakonna töötajatele kaastunnet.

Emane ninasarvik Kibibi sündis Krefeldi loomaaias 4. juulil 2010. aastal. Tallinna loomaaeda saabus Kibibi 27. aprillil 2013 ning 3. juunil 2017 sündis tal poeg Kibeta. Kibibi elas emarolli suurepäraselt sisse ja muutus peale poegimist väga hoolitsevaks emaks, vahendas loomaaed.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles