ERJK võib kolmelt erakonnalt nõuda SALKi keelatud annetuse tagastamist (3)

Postimees
Copy
Sihtasutuse Liberaalne Kodanik juht Tarmo Jüristo.
Sihtasutuse Liberaalne Kodanik juht Tarmo Jüristo. Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja

Kui erakondade rahastamise järelevalve komisjon (ERJK) peaks otsustama, et Sihtasutuselt Liberaalne Kodanik (SALK) valimiste eel saadud nõustamisteenus on keelatud annetus, ootaks trahv Reformierakonda, sotsiaaldemokraate ja Eesti 200, kirjutab ERR uudisteportaal.

ERJK juhi Liisa Oviiri sõnul ei ole küsimus selles, kas teenus oli SALKilt tellitud, vaid selles, kas seda saadi ja kasutati, ning millises ulatuses. Kui tasuta saadud nõustamisteenus on saadud aga juriidiliselt isikult nagu SALK, kvalifitseerub see tema sõnul seaduse järgi keelatud annetuseks. 

Ehkki võimalikest otsustest pole veel aimu, kinnitas Oviir, et sel juhul ähvardab teenuse eest maksmine Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda, Reformierakonda ja Eesti 200. Keskerakonnaga oli kontakt põgusaks jäänud.

Oviir tõi välja, et seaduse järgi peaks teenus olema kättesaadav kõigile erakondadele, ent neljapäeval komisjoniga kohtunud sihtasutuse juht Tarmo Jüristo kinnitas ka ise, et Isamaa või Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga nad teadmisi jaganud poleks. 

ERJK aseesimees Kaarel Tarand rääkis Postimehele augustis, et kõik erakonnad kinnitasid neile vastates nagu ühest suust, et pole ühenduse SALK käest midagi tellinud ega neile midagi maksnud. Tarand nimetas toona erakondade trahvimist äärmuslikuks variandiks, kus tuleks välja mõelda, kuidas keelatud annetust erakondade vahel üldse jagada.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles