Arto Aas töötukassa reformist: tundub, et ministeeriumis on keegi midagi sassi ajanud (6)

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy
Esmaspäeval ei osanud töötukassa juht Meelis Paavel ministeeriumi plaanist töötute hüvitiste kallale minna veel eriti midagi sisukat kosta, sest asekantsler Saar peab poliitikakujundamist siiski ministeeriumi ülesandeks.
Esmaspäeval ei osanud töötukassa juht Meelis Paavel ministeeriumi plaanist töötute hüvitiste kallale minna veel eriti midagi sisukat kosta, sest asekantsler Saar peab poliitikakujundamist siiski ministeeriumi ülesandeks. Foto: Mihkel Maripuu

Töötukassa reformimine näib kasvõi seetõttu vajalik, et riik töö kaotuse järel kedagi pikalt koju jäämise eest liigselt ei premeeriks, ent muudatustega alustati justkui valest otsast, sest kärpesumma on küll teada, kuid selle sisu veel mitte.

Eelmisel nädalal selgus, et riiklikes kärpekavades on teistest ministritest mäekõrguselt üle majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo (Eesti 200), kelle juhitav ministeerium (MKM) plaanib järgneva nelja aastaga kokku hoida 155 miljonit eurot, millest kõige suurema mõjuga reform – 130 miljonit eurot – hakkab puudutama toetusi ja garantiisid töötutele.

Töötukassa ja sotsiaalpartnerid kuulsid ministri plaanist alles meedia vahendusel. Nii ei osanudki töötukassa juht Meelis Paavel esmaspäeval veel selgelt öelda, mille arvelt riigi maksed tulevikus töötukassasse vähenema hakkavad – kas ja millises mahus kärbitakse töötutele mõeldud toetusi, tõuseb ehk töötuskindlustusmaks või võetakse kasutusele töötukassa reservid.

Tööandjate keskliidu juht Arto Aas on kindel, et 130 miljonit eurot kahe aastaga töötukassa kokku ei hoia, isegi kui see summa on lõpuks mõnevõrra väiksem, sest MKMil on ka teisi kulude kärpekohti. Nimelt näeb valitsuse esialgne plaan ette, et MKM kärbib oma haldusalas 2026. aastal kokku 63 miljonit ja 2027. aastal 68 miljonit eurot. «Tundub, et ministeeriumis on keegi midagi sassi ajanud. Kogu lugupidamise juures – see on ebarealistlik,» sõnas ta.

Ka ametiühingute keskliidu juht Jaan-Hendrik Toomel, kes juhib töötukassa nõukogu, kinnitas Postimehele, et pole nii suurest kärpest varem midagi kuulnud, kuigi töötutega seotud reformiplaane on nõukogus arutatud, sest praegune hüvitiste süsteem on inimese jaoks keeruline. Töötutele makstakse töötuskindlustushüvitist ja töötu abiraha – plaan on olnud need tulevikus ühendada.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles