Karis: toiduhindade tõusus ei saa süüdistada põllumeest

BNS
Copy
President Alar Karis Aasta Põllumehe auhinna üleandmisel.
President Alar Karis Aasta Põllumehe auhinna üleandmisel. Foto: Madis Veltman

Täna toimus Tallinna KUMU kunstimuuseumis Aasta Põllumehe auhinna üleandmine, kus pidas kõne ka president Alar Karise, kelle sõnul ei saa viimase aasta suures toiduhindade tõusus süüdistada põllumeest.

«Venemaa alustatud sõda Euroopas, mis tõstis energiahindu, mõjutas samamoodi ka väetiste ja põllumajandussaaduste hindu," rääkis president. Ta nentis, et hinnatõusus on surunud paljude inimeste rahakotile ja vähendanud nende ostuvõimalusi. «Nii peavadki paljud meist tegema raskeid valikuid,» möönis Karis.

President rõhutas sealjuures, et viimaste aastate poliitilised keerised on pidanud õpetama, et toidujulgeolek on osa iga maa julgeolekust. «Ajad ei ole lihtsad, valikud on keerulised. See pole sugugi protektsionistlik, kui kutsun kõiki ostma meie põllumeeste kui kohalike tootjate toodangut. Eesti tomat, õun, kurk ja porgand, liha, vorst ja sink, kodujuust ja hapukoor, värske või purgis kala – need maitsevadki paremini kui kaugemalt toodud kaup,» tunnustas Karis.

Riigipea toonitas, et Eesti põllumeest saab toetada ikka nii, et ostame tema toodangut. «Aga ostujõud, paraku, on viimastel aastatel vähenenud. See teeb muret,» tõdes ta. Karise sõnul peaks kõrgem hind panema toitu ja selle tootmist enam väärtustama, aga see võiks panna mõtlema ka sellele, kui vajalik on kohalik toidutootmine.

Aasta Põllumees 2023 tiitli pälvis Airi Külvet, kes on rajanud Jõgevamaale Puutsa tallu rohumaaveiste mahekasvatuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles