ANALÜÜS Reformierakond jättis otsad lahti ja see sööb nende mainet (16)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
2024. aasta riigieelarve kava tutvustav pressikonverents Stenbocki majas. Pildil (vasakult) Mart Võrklaev, Margus Tsahkna, Kaja Kallas ja Lauri Läänemets.
2024. aasta riigieelarve kava tutvustav pressikonverents Stenbocki majas. Pildil (vasakult) Mart Võrklaev, Margus Tsahkna, Kaja Kallas ja Lauri Läänemets. Foto: Madis Veltman

Üle pika aja on Reformierakond – või peaks ütlema Kaja Kallas – teinud midagi, mis päriselt nende mainet ohustab. Ei, see pole Kallase abikaasa äriga seotud skandaal. See pole käibemaksu tõstmine või automaksu kehtestamine. Pole see ka tüli presidendiga.

Tegu on hoopis sellega, mille kohta Andrus Ansip nädalapäevad tagasi ütles: «Näitab otsustamatust.» Kokkuvõttev hinnang Reformierakonna juhitud eelarveteo kohta. Küsimus pole isegi üheski konkreetses tulu- või kulureas, vaid selles, kuidas asi välja paistab ning Reformierakonna kuvandiga suhtestub.

Iga erakonna maine koosneb teadupärast mitmesugustest tükkidest, millest mõned on head ja mõned halvad. Näiteks üks osa Reformierakonna mainest on, et nad on ülbed ja «ei hooli». Mitte et Reformierakond väga tahaks ülbet mainet, aga kuna see neil juba on, siis neid eriti ka ei häiri, kui selle kaudu rünnatakse. Augustikuus teatas Siim Kallas: «Auto omamine pole vaesteabi.» Järgnes päev-paar kestnud torm, et Kallas ei saa aru ja Kallas ei hooli. Võimalik, et Kallase artikkel oli üldse PR-trikk – käia välja idee, mis niikuinii läbi ei lähe, aga mille abil juhtida tähelepanu eemale päris automaksult. Igal juhul on rünnakud Reformierakonna ülbuse pihta viljatud. Kellele Reformierakond ei meeldi, arvavad niikuinii, et Reformierakond on ülbe. Kellele meeldib, need ei hooli, sest valivad erakonda teistel põhjustel.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles