Ratas: Eesti konsulaatide sulgemine USA-s on äärmiselt taunitav

Postimees
Copy
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Pilt videost

Eesti konsulaatide sulgemine San Franciscos ja New Yorgis on äärmiselt taunitav, kuna see annab tugeva löögi Eesti ja USA ärisuhetele ning meie diplomaatia järjepidevusele, leiab riigikogu aseesimees ja ekspeaminister Jüri Ratas (Keskerakond).

Välisministeerium teatas teisipäeval, et alustas kokkuhoiusammudega seoses riigieelarve kulukärbetega: koondatakse 45 ametikohta ning New Yorgi ja San Francisco peakonsulaat suletakse 2024. aasta suvel.

Jüri Ratase sõnul mäletab ta selgelt 2018. aastal valitsuses toimunud arutelusid, et tugevdada Eesti äridiplomaatiat USA läänerannikul. «Leidsime ühiselt, et konsulaadi avamine on vajalik samm loomaks sidemeid kohaliku kogukonnaga ja toetamaks sealseid Eesti ettevõtteid. Ma ei kiida heaks otsust see tuleva aasta suvel sulgeda. San Francisco peakonsulaadi kinnipanek on valitsuse järjekordne mats äridiplomaatia pihta, mis läheb sarnasesse negatiivsesse mustrisse otsusega mitte osaleda 2025. aastal Osaka Expol,» kritiseerib Ratas.

San Francisco konsulaadi suur väärtus peitub Ratase sõnul asjaolus, et selle lähedal paikneb maailma tehnoloogiaettevõtete suurim keskus Silicon Valley ning Stanfordi ja Berkeley ülikoolid, mis kuuluvad maailma absoluutsesse eliiti.

«Pigem oodanuks valitsuselt otsust, et Eesti äridiplomaatia areneb läänerannikul ka Los Angelessi, mis on kasvamas järjest olulisemaks majanduspiirkonnaks. Vähetähtis ei ole ka see, et 34. suveolümpiamängud toimuvad 2028. aastal just Los Angelesis,» rõhutab ekspeaminister.

Ratas rõhutab, et New Yorgi peakonsulaat on tegelenud eestlaste muredega ja selle sulgemise tagajärjel teenuse kättesaadavus halveneb. «Teiseks on New Yorgi konsulaat ehitanud meie äridiplomaatia sidemeid. Ja kolmandaks, mis märgiliselt kõige halvem - just raske okupatsiooni ajal oli Ernst Jaakson peakonsul saadiku ülesannetes New Yorgis ja konsulaadi sulgemine on löök meie diplomaatia järjepidevusele,» leiab Ratas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles