Kallase abikaasa äritegevuse uurimiskomisjoni moodustamine kukkus läbi (15)

BNS
Copy
Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: Madis Veltman

Riigikogu lükkas kolmapäeval esimesel lugemisel tagasi Keskerakonna fraktsiooni algatatud eelnõu, mis nägi ette moodustada riigikogu uurimiskomisjon peaminister Kaja Kallase abikaasa osalusega ettevõtte Venemaa-suunalise äritegevuse asjaolude välja selgitamiseks.

Põhiseaduskomisjon tegi ettepaneku eelnõu esimesel lugemisel tagasi lükata. Ettepaneku poolt hääletas 52 riigikogu liiget ja vastu 16 riigikogu liiget. Seega langes eelnõu riigikogu menetlusest välja.

Eelnõu kohaselt oli kõigi fraktsioonide esindajatest koosneva uurimiskomisjoni ülesanne selgitada välja peaministri abikaasa osalusega ettevõtte Venemaa-suunalise äritegevuse asjaolud ning teha järeldused ja ettepanekud õigusaktide muutmiseks, et vältida tulevikus sarnaseid olukordi. Eelnõu järgi pidanuks uurimiskomisjon esitama oma lõpparuande nii riigikogule kui ka avalikkusele hiljemalt 15. detsembriks.

Uurimiskomisjonil tulnuks anda vastused küsimustele, millal sai peaminister teada, et tema abikaasa osalusega ettevõte teostab äritegevust Venemaal ning millal ja kelle poolt tehti otsus see lõpetada?

Samuti tulnuks selgitada, kas Eesti julgeolekuasutused olid viidatud äritegevusest teadlikud ning kas nad on juhtinud kaasnevatele riskidele ka peaministri tähelepanu; millistel asjaoludel ja tingimustel andis peaminister oma abikaasa ettevõttele kokku 370 000 eurot laenu; kas peaministri poolt laenatud raha kasutati äritegevuse edendamiseks Venemaal ja kas peaminister teenis laenu pealt ka intressitulu ning milliseid järeldusi ja muudatusi õigusaktides peame tegema, et tulevikus sarnaseid Eesti välis- ja julgeolekupoliitikat õõnestavaid olukordi vältida?

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles