Riigikohus tunnistas keskkonnaameti automaatraieload õigusvastaseks (1)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Rainer Vakra, keskkonnaameti peadirektor.
Rainer Vakra, keskkonnaameti peadirektor. Foto: Sander Ilvest

Keskkonnaühendus MTÜ Päraküla selts esitas Pärnumaal kahele kinnistusele antud raieloa kohta kaebuse, mille riigikohus rahuldas. Load olid kinnitatud keskkonnaameti algoritmiga, mis ei osanud arvestada rohevõrgustiku tuumala reeglitega.

Rohevõrgustiku eesmärk on ökosüsteemide säilitamine, kuid see ei välista iseenesest metsa raiumist, sh lageraiet. Seaduse järgi tuleb keskkonnaametil rohevõrgusiku alal metsateatise registreerimisel kontrollida, kas raie lubamisel on koos tagatud rohevõrgustiku säilimine, toimimine, terviklikkus ja sidusus.

Kohaliku keskkonnaühenduse vaidlustatud raielubade puhul ei hinnanud automaatsüsteem selliseid mõjusid juhtumipõhiselt ning kehtiv üldplaneering ei näinud ette piisavaid tingimusi konkreetse tuumaala kaitseks. Keskkonnaamet kasutab sama algoritmi praegu laialdaselt.

Riigikohus leidis täna avaldatud otsuses, et automatiseeritud otsuste õiguspärasuse eest vastutab infosüsteemi rakendav asutus, kes peab tagama, et infosüsteemi kasutatavad alusandmed oleks õiged ja ajakohased ning et infosüsteem järgiks kõiki õigusnorme. Kui kättesaadav tehnoloogia ei võimalda neid nõudeid täita, peab otsustusprotsessis osalema ka inimene, lisas kolleegium.

Seadusega polnud kooskõlas ka see, et keskkonnaamet ei teavitanud avalikkust metsateatise esitamisest enne raieloa andmist, et huvitatud isikud saaksid teada kavandatava raie asukohast ja tingimustest enne teatise jõustumist. 

Tänase kohtuotsusega tühistas riigikohus nii Tallinna halduskohtu kui ka Tallinna ringkonnakohtu eelneva otsuse ja mõistis keskkonnaametilt Päraküla seltsi kasuks välja menetluskulu 19 000 eurot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles