Luubi all Riik viib kiire interneti lammaste, mitte inimeste juurde (8)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Kavandi küla talunik Aare Aljas ei suuda ära imestada, miks raisatakse raha internetiühenduse rajamiseks kohtadesse, kus seda kindlasti keegi kunagi kasutama ei hakka. Taustal paistab heinaküün, kuhu on määratud tema talu interneti liitumispunkt.
Kavandi küla talunik Aare Aljas ei suuda ära imestada, miks raisatakse raha internetiühenduse rajamiseks kohtadesse, kus seda kindlasti keegi kunagi kasutama ei hakka. Taustal paistab heinaküün, kuhu on määratud tema talu interneti liitumispunkt. Foto: Sander Ilvest

Saaremaa Kavandi küla talunik Aare Aljas sai augustis rõõmustava kirja: ehitusfirma OÜ Corle teatas, et lõpuks rajatakse riigi ja Euroopa Liidu raha eest külla kiire internetiühendus ja üks liitumispunkt on määratud ka Köstri maaüksusele, kus asub tema talu. Asja süvenedes ei paistnud projekt aga enam sugugi roosiline: mingil veidral põhjusel oli Aljase talu internetiühenduse liitumispunkt määratud tema majast enam kui 300 meetri kaugusele naaberkinnistule lambalauda juurde.

Aljas asus asja klaarima, et valguskaabli liitumispunkt siiski mõistlikku kohta saada, kuid pärast kümneid telefonikõnesid ja e-kirjade vahetamist on mees seatud fakti ette: interneti liitumispunkt tuleb naaberkinnistule lambalauda heinaküüni ja midagi muuta ei saa.

Kuigi ehitus algab alles järgmise aasta kevadel, on kiire interneti projekti vedav Riigi Tugiteenuste Keskus kõigutamatu. Liitumispunkt on määrusega kinnitatud ja raha eraldatud, enam ei saa selle asukohta muuta ja talunikul tuleb leppida, et temale mõeldud kaabliots viiakse kohta, kus temal pole sellega midagi peale hakata.

«Sain kiire interneti rajamise plaanist teada 2. augustil, kui ehitaja saatis allkirjastamiseks dokumendid. Ehitaja teatas, et ühenduse rajamiseks on vaja minu kooskõlastust ja pean dokumendi allkirjastama. Eeltöö oli täielik null, mingit infot internetiühenduse rajamisest meie külla enne kirja saatmist ei antud,» rääkis Aljas.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles