Ameerika eestlased: konsulaatide sulgemise otsus on šokk (14)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy
New York.
New York. Foto: JOHANNES EISELE / AFP

Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides on šokeeritud välisministeeriumi otsusest sulgeda konsulaadid New Yorgis ja San Franciscos. Rahvuskomitee avalduse kohaselt ei hinda Eesti valitsus enam seda toetust, mida Ameerika eestlased on andnud Eestile kogu okupatsiooniperioodi vältel. 

Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides avalduses seisab, et kui 26. septembri 2023 tuli teade, et Eesti välisministeerium plaanib 2024. aasta keskel sulgeda oma ainsad USA konsulaadid New Yorgis ja San Franciscos, oli see Ameerika eestlastele šokk ja ränk pettumus.

Selle otsuse negatiivne mõju saab olema laialdaselt tunda kogu USAs. Paljud inimesed on pöördunud Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides (ERKÜ) poole, et väljendada oma nördimust selle üle, et Eesti valitsus ei hinda enam seda toetust, mida Ameerika eestlased on andnud Eestile mitte ainult taasiseseisvumisaastatel, vaid kogu pika 50-aastase okupatsiooniaja jooksul, tagamaks Eesti Vabariigi õiguslikku järjepidevust.

ERKÜ mõistab, et Eesti välisministeeriumil on suured eelarvepiirangud. Konsulaatide väärtus ei seisne aga ainult rahas. Kuidas rahastada head tahet? Eesti diasporaad – eesti inimesi – ei saa mõõta dollarites. New Yorgi konsulaat, mida juhtis kaua aega legendaarne diplomaat Ernst Jaakson, on olnud Ameerika eestlaste keskus ja Eesti riigi iseseisvuse sümbol alates Nõukogude okupatsioonist 1941. aastal, üle 80 aasta. See on oluline osa nii Ameerika eestlaste kui Eesti ajaloost.

New Yorgi konsulaat on viimasel ajal loonud tugevad sidemed eestlaste kogukondadega USA idarannikul ja Kesk-Läänes, toetades kultuuri- ja haridustegevust neis keskustes.

ERKÜ president Marju Rink-Abel märkis: «ERKÜ on kuulunud Eesti valitsuskomisjoni, mis töötas välja üleilmse eestluse tegevuskava aastaiks 2022–2025 ja mis on seadnud üheks eesmärgiks välisesinduste sidemete tugevdamise kohaliku eestlaskonnaga. Kuid tuleb rõhutada ka seda, et tänu konsulaatide lähedusele tõhustavad nende abiga loodud suhted ka Ameerika eestlaste tööd Eesti toetamisel. Konsulaadid on seda rolli täitnud suurepäraselt lisaks konsulaarteenuste osutamisele. Washingtoni saatkond ei suuda üksinda kogu seda tööd ära teha ka mitte kahe lisatöötajaga, arvestades siinseid pikki vahemaid.» 

Mai-Liis Bartling lisas, et San Francisco konsulaat avati vahetult enne pandeemiaga seotud sulgemist, millele järgnes pandeemiast tingitud majanduslangus ja konsulaat ei saanudki võimalust realiseerida oma täit potentsiaali, kuid ilmutas ometi juba nüüd palju head tahet. «Me arvame, et Eesti kaotab selle kärpimisotsusega võimaluse tutvustada USA läänerannikul Eestit kui tulevikku vaatavat, kultuuriliselt rikast riiki, rääkimata sellest, et lääneranniku Ameerika eestlased, kes on niigi geograafiliselt väga kaugel idaranniku Eesti tegevuskeskustest, peavad taas eriti pingutama, et saada põhilisi konsulaarteenuseid.» 

Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides, USA eestlaste esindaja, on seetõttu sunnitud väljendama ühist muret ja nördimust selle üle, et Eesti kaotab nõnda kaugele jõudnud töö ja niivõrd olulised suhted, mis on juba kujunenud välja Eesti konsulaatide ja siinsete Eesti ühiskondade vahel. Mõistagi ei ilmne kogu selle kärpe mõju kohe, vaid pikema aja jooksul. Loomulikult on ERKÜ valmis aitama igal võimalikul viisil, et seda negatiivset mõju võimalikult vähendada. «Oleme väga tänulikud neile paljudele Eesti konsulitele, kes on töötanud USAs pühendunult ja professionaalselt.»

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles