Poliitik marus: ETV+ näitab sõjapropagandat (8)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Doktor Liza.
Doktor Liza. Foto: Kuvatõmmis

Rahvusringhäälingu telekanalis ETV+ laupäeval, parimal eetriajal, kell 20.35 näidatud Vene sõjapropaganda, mis on lisaks veel kaks nädalat Jupiteris järelvaadatav, häirib riigikogu väliskomisjoni esimeest Marko Mihkelsoni (RE).

«Esimene reaktsioon oli täielik nõutus. Kuidas on võimalik, et üheksa aastat pärast Venemaa agressiooni algust Ukraina riigi ja rahva hävitamiseks jõuab meie rahvusringhäälingu eetrisse ilma ühegi täpsustava kommentaarita Vene sõjakuritegusid glorifitseeriv mängufilm? Kas ETV+ toimetus ja rahvusringhäälingu programmimeeskond ikka tajuvad, mida nad teevad?» kirjutas Mihkelson. 

«Tagatipuks lasti film «Doktor Liza» eetrisse päeval, kui Venemaal tähistati uut püha – taasühinemise päeva ehk siis impeeriumi taastamise päeva,» nentis Mihkelson. 

2020. aasta filmi kirjeldus: 

Tõsielul põhinev film kujutab üht päeva kuulsa Vene arsti ja inimõiguslase Jelizaveta Glinka (1962–2016) elust. Jelizaveta ehk doktor Liza töötab kodutute ja lootusetult haigete abistamiseks loodud Õiglase Abi Fondis ning tuiskab hädalisi aidates päev läbi ennastsalgavalt mööda linna ringi, ehkki pere ootab teda pulma-aastapäeva tähistamiseks koju.

Doktor Liza.
Doktor Liza. Foto: Kuvatõmmis

Kui Liza vähki sureva tüdruku jaoks haiglast morfiini varastab, saab ta endale politseiniku sappa ning ohtu satub nii tema karjäär kui ka isiklik elu.

Peaosatäitja Tšulpan Hamatova kõrval mängivad filmis vene tippnäitlejad Konstantin Habenski ja Andrei Burkovski ning poola kuulsus Andrzej Chyra.

Ent nüüd on Mihkelson nõutu, kas ühiskond ikkagi vajab sellisel kujul ETV+, kui nii elementaarsetes küsimustes, nagu Vene sõjapropaganda tõkestamine, puudub esmane filter. Kuigi ta on ise alates 2015. aastast arvanud, et telekanalil on oma roll meie ühiskonna sidumisel, töötab see sellise tegevusega küll vastupidises suunas. 

Vladimir Putin ja doktor Liza Glinka.
Vladimir Putin ja doktor Liza Glinka. Foto: kremlin.ru

«Nendele, kes ei tea – Jelizaveta Glinka sai kurikuulsaks Donbassi laste küüditamisega ajal, kui Venemaa oli asunud Ukraina riiki 2014. aastal hävitama. Praeguseks on okupeeritud aladelt küüditatud sadu tuhandeid Ukraina lapsi. Glinka pidas Ida-Ukrainas toimuvat Vene propagandale kohaselt kodusõjaks ning tema heaks sõbraks oli briti päritolu Vene mõjuagent Graham Philips. Tema «inimõigusalast» tegevust tunnustas sõjakurjategija Vladimir Putin isiklikult. Glinka hukkus lennuõnnetuses, kui oli Vene sõjaväelastega teel Süüriasse,» kirjutas Mihkelson. Poliitik loodab, et rahvusringhääling suudab ise toimuvas selgusele jõuda ja vastavad järeldused teha.

ETV+ peatoimetaja Jekaterina Taklaja ütles Postimehele, et esmaspäeval toimetus tegeleb selle küsimusega. Nimelt ei ole see vaid ETV+ toimetuse küsimus, vaid puudutab ka teisi osakondi rahvusringhäälingus. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles