Ida-Virumaa töökohtade päästmiseks mõeldud miljonite saatus on ikka veel hägune (4)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Selline peaks kahe aasta pärast välja nägema Narva magnetitehase sissepääs. See on esimene ja seni suurim Õiglase Ülemineku Fondist investeeringutoetuse saanud arendus.
Selline peaks kahe aasta pärast välja nägema Narva magnetitehase sissepääs. See on esimene ja seni suurim Õiglase Ülemineku Fondist investeeringutoetuse saanud arendus. Foto: Eskiis/Neo

Kui juunis kirjutas Posti­mees, et valitsusel on raske leida huvilisi ja kasutust Õiglase Ülemineku Fondist (ÕÜF) eraldatavale 153 miljonile eurole, mis on mõeldud Ida-Virumaale töökohtade loomiseks, siis paar kuud hiljem on seis pisut parem. Rõhk on sõnal «pisut», sest aega on endiselt napilt ning valitsust ähvardab suure summa õhku jäämine.

Selleks et põlevkivitööstuse sulgemisest tulenevat töökohtade kadumise mõju leevendada, on Ida-Virumaale Euroopa Liidust (EL) eraldatud 340 miljonit eurot, millest 153 miljonit nähti ette suurte tööstusinvesteeringute piirkonda meelitamiseks. Aega seda laiali jagada on 2026. aasta lõpuni, kuid nagu Postimees juunis kirjutas, võtab uute suurinvesteeringute tegemine planeerimise, projekteerimise ja ehitamise tõttu üksjagu aega ning et mitte ajahätta jääda, tuleks projektid paberil lukku lüüa tänavuse aasta lõpuks. Aeg on halastamatu.

Kuid üldine hädine investeerimiskeskkond investorite siia meelitamist ei soodusta, nagu ei ahvatle ka Ukraina sõja tingimustes oma tootmise rajamine Vene piiri äärde. Juuni lõpuks oli ainsana välja hõigatud Kanada ettevõtte Neo Performance Materials Narva rajatav magnetitehas. 100 miljoni eurosest investeeringust kaetakse ELi toetustega 18,75 miljonit eurot ning tööd pakutakse 250 inimesele.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles