Komisjon ei jõudnud Estonia juurdeehituse teemal konkreetse seisukohani

Postimees
Copy
Juurdeehituse eskiis, mille kohaselt laieneks rahvusooperi Estonia hoone kuni Pärnu maanteeni.
Juurdeehituse eskiis, mille kohaselt laieneks rahvusooperi Estonia hoone kuni Pärnu maanteeni. Foto: Rahvusooper Estonia

Rahvusooperi Estonia hoone tulevikukontseptsiooni väljatöötamiseks kokku kutsutud komisjon jõudis seisukohale, et rahvusooperi Estonia ruumiprobleem väärib lahendust, samas ei väljendanud komisjon konkreetset seisukohta, kas rahvusooperi laiendus tuleb rajada praeguse hoone juurdeehitusena või kuhugi mujale.

Mullu septembris tööd alustanud komisjon kohtus aasta jooksul kaheksa korda, mille käigus arutati keskkonna- ja muinsuskaitselisi piiranguid ja kaasaegse ooperiteatri ruumiprogrammi. Töögrupi eesmärk oli välja pakkuda visioon rahvusooperi Estonia hoone arendamiseks praeguses või alternatiivses asukohas. Komisjoni kuulusid Tallinna linna ja rahvusooperi Estonia esindajad, sealhulgas valdkonna tunnustatud eksperdid.

Komisjoni esimees, Tallinna strateegiadirektor Raido Roop märkis, et edasine protsess vajab läbimõeldud lahenduste leidmist.

«Arvestama peab, et praeguses asukohas juurdeehituse tegemist takistavad keskkonnakaitselised ja muinsuskaitse piirangud. Rahvusooperi hoone on riikliku kaitse all olev ehitismälestis ning sellega piirneb looduskaitsealune park. Riigikogu otsuse sõnastus, mis nägi ette rahvusooperi praeguse hoone juurdeehitust, eeldab piirangute ülevaatamist ning olulisel määral nende muutmist või leevendamist,» selgitas Roop.

Praegune riigi keskkonnaameti seisukoht välistab juurdeehituse Uue turu platsile looduskaitseliste piirangute tõttu. Muinsuskaitseametile ametlikku pöördumist ei ole esitatud, kuid Tallinna linnaplaneerimise ameti muinsuskaitse osakond on väljendanud arvamust, et suures mahus juurdeehitus põhjustab muldkindlustusvööndi bastionimüüride hävinemise, mille tõttu Uue turu platsile ulatuv juurdeehitus ei ole kehtivate regulatsioonide tõttu võimalik.

Komisjoni aseesimehe, Estonia Seltsi juhataja Mart Miku sõnul on vaja ajaloolisele teatrihoonele koostada muinsuskaitselised eritingimused ning tellida sõltumatu eksperdi analüüs ruumilise sekkumise kohta olemasolevasse väärtuslikku hoonekehandisse.

«Rahvusooperil Estonia tuleb korraldada arhitektuurivõistlus ning koostada detailplaneering, mille menetlemise käigus saaks kõik aspektid avalikult läbi arutada ja kaaluda, kuid jätkata tuleb ka alternatiivsete asukohtade otsimisega kesklinnas,» lisas Mikk.

«Estonia nimi on seotud just selle majaga praeguses asukohas ja piirangud ongi mõeldud meie endi hüvanguks ning tänu sellele muudetavad. Meie ees seisab ajalooline võimalus teha teoks eelkäijate unistus meie järeltulijate hüvanguks, raha selleks on olemas, olgem siis targad ja tehkem,» lausus Mikk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles