Eesti Pagulasabi avas Armeenias põgenike toetuseks esinduse

Postimees
Copy
Mägi-Karabahhist tulnud armeenlastest põgenikud.
Mägi-Karabahhist tulnud armeenlastest põgenikud. Foto: Василий Крестьянинов

Eesti Pagulasabi avas eile ametlikult oma esinduse Armeenias Jerevanis. Ühtlasi alustas humanitaarorganisatsioon annetuskampaaniat «Armeenia heaks!», et toetada Mägi-Karabahhist põgenenud inimesi.

19. septembril taas puhkenud relvakonflikt Mägi-Karabahhis on põhjustanud üle 100 000 inimese põgenemise Laçıni koridori kaudu Armeeniasse. Pagulased on Armeeniasse sisenenud peamiselt Sjunikhi piirkonna kaudu ning vajavad seal abi majutuse, toidu ja joogivee, hügieenivõimaluste ja meditsiinilise abi tagamiseks, vahendas Eesti Pagulasabi pressiteates. 

«Nüüd on realiseerunud see, mida kartsime juba 2020. aasta sõja ajal: Mägi-Karabahhist põgenevad sõjalise konflikti tõttu seni sinna jäänud inimesed ning otsivad turvalist kohta Armeenias. Eesti Pagulasabi hakkas võimalikuks Armeeniat tabavaks kriisiks valmistuma sel suvel, mil alustasime oma ametliku esinduse registreerimist kohapeal. Eile sai see edukalt lõpule viidud ja saame hakata humanitaarabi andma,» sõnas Eesti Pagulasabi juhataja Eero Janson.

Eesti Pagulasabi plaanib Armeeniasse põgenenud kõige haavatavamas olukorras inimesi toetada mitmeotstarbelise rahapõhise abiga. Lisaks on plaanis pikaajalist toimetulekut toetavad tegevused, näiteks rahapõhised põllumajandustoetused ja väikeettevõtlusega alustamise toetused. Humanitaarabi andmise kohapeal on korraldanud Eesti Pagulasabi meeskond koostöös kohalike organisatsioonidega.

«Mitmeotstarbeline rahapõhine abi lubab abivajajatel otsustada, mida neil parasjagu kõige kriitilisemalt tarvis on. Tavaliselt kasutatakse seda toidu, joogivee, ravimite, hügieenitarvete ja rendikuludeks. Rahapõhise abi määr lepitakse kokku koostöös teiste piirkonnas tegutsevate humanitaarorganisatsioonidega.

Pikaajalist toimetulekut toetavad tegevused, näiteks põllumajandusliku tegevusega alustamise toetamine, aitavad uude elukohta asunud inimestel saavutada kiiremini oma leibkonna iseseisev toimetulek. Eesti Pagulasabil on selliste abiprogrammide elluviimisel varasemad kogemused Ukrainast ja Gruusiast.»

Annetuskampaania «Armeenia heaks!» on üleval Eesti Pagulasabi kodulehel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles