Tallinn läheb valimiskorra asjus riigikohtusse

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavolikogu istung
Tallinna linnavolikogu istung Foto: Eeva Kaun

Tallinna linnavolikogu otsustas vaidlustada riigikohtus kohaliku omavalitsuse


volikogu valimiskorra muudatuse.

Linnavolikogu andis esimees Toomas Vitsutile volituse esitada taotlus riigikohtule, et tunnistataks kehtetuks seadusesäte, millega Tallinna volikogu koosseis suureneb praeguselt 63 liikmelt vähemalt 79ni, vahendas Raepress.

Taotluse kohaselt on uue regulatsiooniga rikutud valimiste ühetaolisuse põhimõtet nii aktiivse kui ka passiivse valimisõiguse osas.

Valimiste ühetaolisuse tagamiseks peab mandaatide jaotus valimisringkondade vahel andma igale valijale lisaks võrdsele häälte arvule ka ühesuguse kaaluga hääle ehk võrdse võimaluse mõjutada valimistulemust, märgitakse taotluses. Praegune seadus seda ei taga, sest ühesuguse mandaatide arvuga valimisringkondades erineb valijate arv oluliselt.

Passiivse valimisõiguse puhul seisneb ühetaolisuse printsiip selles, et kõigile kandidaatidele tuleb tagada võrdsed võimalused. Häälte ebavõrdsest kaalust tulenev ühetaolisuse põhimõtte rikkumine toob kaasa ka passiivse valimisõiguse rikkumise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles