PPA pälvis narkomeetri eest Europoli auhinna

BNS
Copy
Politseiautos on näha Druh Hunteri narkomeetrit, mis võimaldab narkojoovet tuvastada mugavamalt ja usaldusväärsemalt.
Politseiautos on näha Druh Hunteri narkomeetrit, mis võimaldab narkojoovet tuvastada mugavamalt ja usaldusväärsemalt. Foto: Drug Hunter/TalTech

Europol autasustas septembri lõpus aasta parima tehnilise lahenduse kategoorias innovatsiooniauhinnaga politsei- ja piirivalveametit (PPA) koos Tallinna Tehnikaülikooli teadlastega välja töötatud narkomeetri eest.

Kui tavapäraselt on narkojoobe tuvastamiseks kasutusel sülje- või uriinipõhised kiirtestid, mis on PPA teatel ebamugav ja ebatäpne, siis narkomeetriga Drug Hunter on võimalik narkojoove tuvastada kohapeal palju mugavamalt ja usaldusväärsemalt. Umbes kuue minutiga annab Drug Hunter süljetestist vastuse, kas ja milliseid narkootilisi aineid on inimene tarvitanud, selgitati pressiteates.

Tavapärane kiirtest narkojoobe tuvastamiseks. 
Tavapärane kiirtest narkojoobe tuvastamiseks. Foto: Arvo Meeks

PPA ennetus ja süütemenetluse büroo juhi Heiko Mihkelsoni sõnul tõstab nutikas lahendus kiireks narkojoobe tuvastamiseks kogu ühiskonna turvatunnet.

«Tänu Drug Hunterile on võimalik politseil tuvastada narkootikume tarvitanud inimesed, kes võivad olla ohuks nii teistele kui endale, lisaks on meie jaoks oluline see, et tänu seadme kiirusele kulub iga narkojoobe tuvastamisele senisest vähem tööaega. Praegu on politseil Drug Huntereid veel vähe, kuid tulevikus võiks nende lisandumisel kaasnev ajavõit olla märkimisväärne,» ütles ta.

TalTechi keemia ja biotehnoloogia instituudi nooremprofessor ja Drug Hunteri arendaja Jekaterina Mazina-Šinkari sõnul jätkatakse Drug Hunteri edasist arendust. «Meie järgmine eesmärk on narkomeetri mõõtude vähendamine, et see mahuks igasse politseiautosse, samuti uute narkootiliste ainete analüüsiprotokollide lisamine,» sõnas Mazina-Šinkar.

Narkomeetri projekti algatas siseministeerium, selle võttis üle PPA, kes kirjeldas arendusvajadusi ning testis seadet. Auhinna saanud seade arendati välja koostöös TalTechi teadlastega ja partneritega Poolast – projekti olid kaasatud sealne kohtuekspertiisi instituut ja Jagielloonia ülikool Krakowis, kes valideerisid seadmete usaldusväärsust.

Drug Hunterit katsetati 2021. ja 2022. aastal erinevatel suurematel festivalidel ning liiklusjärelvalves, kus on eriti oluline roolis oleva inimese võimaliku narkojoobe kiire väljaselgitamine. Läinud aasta juulis kasutati narkomeetrit esimest korda edukalt ka tõendusmaterjalina süüteomenetluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles