Helmandi baasis langesid Briti sõdurid

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna Helmandi provintsi pealinnas Lashkar Gah's asuvas sõjaväebaasis Afganistani sõduri kuulist surma saanud NATO sõdurid olid britid, kirjutab ajaleht Guardian.


Briti kaitseministeerium ütles lehele, et on intsidendist teadlik, kuid ei soovinud esialgu juhtunust rohkem infot anda.

Koos selle intsidendiga tõusis tänavu Afganistani sõdurite rünnakuis langenud koalitsioonisõdurite arv 13-le. AFP arvepidamise järgi tähendab see, et tänavu langenud 90 NATO sõdurist peaaegu iga seitsmes sai surma afgaani kolleegi käe läbi. Rahvuste järgi on lisaks kahele täna langenud britile sellistes rünnakutes surma saanud veel kuus USA ja neli Prantsuse sõjaväelast ning üks albaanlane.

Guardiani kohaselt kasvasid pinged koalitsioonisõdurite ja nende Afganistani kolleegide vahel eriti teravaks pärast seda, kui veebruaris põletasid ameeriklased Bagrami baasis Kabuli lähistel koraane. Põletamine, mis USA võimude teatel juhtus kogemata, vallandas meeleavaldused, milles sai surma üle 30 inimese, nende seas kuus USA sõdurit.

Nüüd on pingeid lisanud 11. märtsi intsident Kandahari provintsis, kus USA sõdur läks üksi oma baasist afgaanide külla ja tappis seal vähemalt 16 oma kodudes maganud tsiviilisikut.

Intsident toimus Helmandi provintsi pealinnas Lashkar Gah’s asuvas sõjaväebaasis. AFP andmeil saabus tulistaja baasi väljast ning tule avamisele eelnes vaidlus.

Lashkar Gah linn oli üks esimesi kohti Afganistanis ning päris esimene ja tükiks ajaks ka ainus koht selle riigi rahutumas lõunaosas, kus julgeolekuvastutus anti üle NATO üksustelt Afganistani enda relvajõududele. Selles linnas asuvas NATO baasis töötab ka Eestist saadetud tervishoiuekspert ja teenib üks kaitseväelane.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles