Las laintel möllab torm: kuidas väikese küla rahvas seljatas möllava maru (3)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Tormikahjustused Võrumaal. Linnamäel sai tugevalt räsida elumaja, mille plekk-katuse tuul ühes sarikatega maja ette lennutas.
Tormikahjustused Võrumaal. Linnamäel sai tugevalt räsida elumaja, mille plekk-katuse tuul ühes sarikatega maja ette lennutas. Foto: Arvo Meeks/Lõuna-eesti Postimees

Nädalavahetuse torm andis taas õppetunni, kuidas keerulised olukorrad võimalikult valutult üle elada, iseküsimus on, kes ja kui palju neist õpib. Roosiku küla Võrumaal on üks vähestest, kus rahva enda kokku pandud korraliku kriisiplaani täitmine on lubanud viimaste tormide kahjustused kergemalt üle elada.

Roosiku külavanem ja kriisiplaani tegemist juhtinud MTÜ Vingerpuss juht Ruuta Ruttas-Küttim ütles Postimehele, et seekordsest tormist hullemini räsisid nende kanti 31. augusti trombid, mis võtsid kõrvalt Tsooru külast maha põlise pargi.

Roosiku rahvas hakkas oma kriisiplaani peale mõtlema juba enne omamoodi legendiks kujunenud 2019. aasta oktoobritormi, mis Võrumaa kohati paariks nädalaks elektrita jättis. Roosikul oli oma tehtud kriisikava alusel selleks ajaks muretsetud generaator ja akujaam ja inimesed teadsid, mida erakorralistes oludes teha. Kokku oli lepitud kolm infopunkti, kuhu toimetada abi ja kust saadi infot. Kahjuks pole külal seni klassikalisi raadiotelefone, mida kasutada siis, kui ka mobiilside lakkab töötamast – sedagi on juba ette tulnud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles