REPORTAAŽ Pikad ööd ja paduvihm ehk kuidas saab pärast tormi elektri tagasi? (2)

Tarvo Madsen
, ajakirjanik
Copy
Postimehe külastuse ajal parandas Elektrilevi rikkebrigaad parajasti Vana-Aaviku külas kõrgepingeliini.
Postimehe külastuse ajal parandas Elektrilevi rikkebrigaad parajasti Vana-Aaviku külas kõrgepingeliini. Foto: Mihkel Maripuu

Nädalavahetusel rappis Eestit tugev sügistorm, ja nii otsustas Postimees teha esmaspäeval tiiru Harjumaal, et vaadata, kuidas edenevad voolu­võrgu taastamistööd ning mismoodi inimesed ilma vooluta hakkama saavad.

Kiiu kandis keerame sisse ühte hoovi, mis näeb välja nagu vana laudahoone, mis on ümber tehtud töökojaks. Maja ümber on erinevaid sõidukeid ja metallikraami. Keegi seal tööd ei tee. Kui hakkame välja sõitma, veereb hoovi suur kirjadega kaubik.

Kaubiku roolis olnud Kaupo räägib, et neil läks vool ära juba laupäeval kella nelja ajal ning töö seisab, seega polnud põhjust hommikul töökotta tulla. Elektrilevilt saab ta enda sõnul pidevalt infot. «Tuleb siis, kui tuleb, kõik teevad oma tööd. Infot tuleb ikka kogu aeg. Nad kirjutavad, et praegu [voolu] ei saa ja [seda] teadmata ajaks,» sõnab Kaupo.

Jüri lähedal asuvas Vana-Aaviku külas põikame sisse ühe autolammutuse juurde. Ka seal ei paista kedagi kohal olevat, kuid ühtäkki ilmub lammutuse väravast välja ettevõtte omanik Sven. Ta ütleb, et temal kadus vool ära ööl vastu esmaspäeva. Ilma vooluta on tal võimalik siiski mingil määral tööd teha, sest elekter on hädavajalik ainult tõstuki kasutamiseks. Kui on vaja varuosi, mida saab ka ilma tõstukita kätte, saab ta hakkama. Sven sõnab, et viimasel ajal on sealkandis pigem vähe elektrikatkestusi, varem oli neid rohkem. «Nad on ikkagi teavitusi saatnud. Nüüd seekord millegipärast ei saatnud, ju on koormus nii suur,» lisab ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles