USA eestlased on vastu San Francisco peakonsulaadi sulgemisele

BNS
Copy
Eesti peakonsulaat San Franciscos.
Eesti peakonsulaat San Franciscos. Foto: Wikipedia.org

Kui nädal tagasi esitasid 15 USA-Eesti võtmeorganisatsiooni ja üle 80 mõjuisiku avaliku pöördumise Eesti riigijuhtidele, kus palutakse ümber vaadata New Yorgi Eesti peakonsulaadi sulgemise otsus ja leida võimalus konsulaadi töö jätkamiseks, siis nüüd tehti pöördumine ka San Francisco peakonsulaadi päästmise nimel.

USA lääneranniku eestlaste organisatsioonide kinnitusel on nad mures järgmisel aastal kavandatava Eesti peakonsulaatide sulgemise pärast New Yorgis ja San Franciscos.

«Võib öelda, et Ameerika eestlased USA Eesti kogukondades ei ole kunagi nii üksmeelsed olnud. Üldine seisukoht on, et otsus peakonsulaatide sulgemise kohta on äärmiselt vastuoluline ja ei ole arvestatud selliste sammude mõjudega, mis hõlmavad Eesti riigi julgeolekut, Eesti ettevõtluse arengut ning Eesti kultuuri ja identiteedi jätkumist USAs,» seisab USA eestlaste pöördumises San Francisco peakonsulaadi kaitseks.

San Francisco peakonsulaat avati 2019. aastal ja sai täielikult tegutsema hakata alles 2020. aastal. Selle lühikese aja jooksul on peakonsulaat saanud oluliseks osaks Eesti elust San Francisco lahe piirkonnas ja ka kogu USA läänerannikul, seisab pöördumises.

«Oleme samavõrd mures ka New Yorgi peakonsulaadi plaanitava sulgemise pärast. Usume, et mõlema peakonsulaadi avatuna hoidmine on Eesti huvides. Konkreetsemalt kutsume välisministeeriumi üles andma oma investeeringutele San Francisco lahe piirkonnas ja läänerannikul aega küpsemiseks,» leiavad USA eestlased.

Allakirjutanud tõdevad, et väike riik peab oma ressursse targalt juhtima. «Ajal, mil Euroopa ja Balti riikide julgeoleku rahalise toetamise otsuseid ei mõjuta ainuüksi Ameerika valitsusasutused, vaid ka rahva avalik arvamus, peab Eesti nähtav kohalolek konsulaadina kindlasti jätkuma. Arvame, et konsulaatide sulgemine praegusel hetkel on kahjulik Eesti rahvusvahelisele seisundile ja vastuolus Eesti Vabariigi julgeoleku huvidega,» seisab pöördumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles