Riigisaladuste ligi pääsevad inimesed peavad edaspidi palju rohkemate riikide külastamisest kapot teavitama

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Kaitsepolitseiamet
Kaitsepolitseiamet Foto: Konstantin Sednev

Kui varem pidid riigisaladustele ligipääsu luba omavad inimesed teatama kaitsepolitseiametile, kui nad külastavad Venemaad, Valgevenet või Põhja-Koread, siis siseminister Lauri Läänemetsa (SDE) käskkirjaga lisandus nimekirja veel trobikond riike.

Nimelt lisati teavitamiskohustusega sihtriikide nimekirja Armeenia, Aserbaidžaan, Hiina Rahvavabariik (sh Macau ja Hongkong), Iraan, Kasahstan, Kirgiisi Vabariik, Tadžikistan, Türkmenistan ja Usbekistan.

Kaitsepolitseiameti büroo juht Harrys Puusepp juhtis tähelepanu asjaolule, et teatamiskohustusega riikide loetelu uuendati viimati 2015. aastal. «Nimekirja uuendati, arvestades julgeolekuolukorda laiemalt. See on suuresti riigisaladuse loaga inimeste enda kaitseks, et nad oleksid võimalikest ohtudest teadlikud ja oskaksid paremini kaitsta nii ennast kui ka riigisaladusi, mida neile on usaldatud.»

Juurdepääsuõigust omav isik peab esitama kirjaliku teate riigisaladuse kaitset korraldavale isikule hiljemalt viis tööpäeva enne kavandatava reisi algust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles