Kallase tagasiastumist toetab jätkuvalt kaks kolmandikku küsitletutest (17)

BNS
Copy
Peaminister Kaja Kallas
Peaminister Kaja Kallas Foto: Madis Veltman

Ühiskonnauuringute instituudi tellitud värskest küsitlusest selgub, et 67 protsenti vastajate arvates peaks peaminister Kaja Kallas tagasi astuma.

Seoses Kallase idavedude skandaaliga on instituut küsinud viiel korral, kas peaminister peaks skandaali tõttu ametist tagasi astuma. Lisaks küsiti värskes küsitluses, kas Eestis peaks toimuma erakorralised valimised ning keda eelistaks vastajad näha peaministrina, kui esitada neile kolm kõige populaarsemat kandidaati paaridena.

Küsimusele, kas Kaja Kallas peaks peaministriametist tagasi astuma, vastas 27 protsenti «ei» või «pigem ei», 67 protsenti vastas «pigem jah» või «jah» ning kuuel protsendil puudus arvamus.

Erakondliku eelistuse järgi peab Kallase tagasiastumist vajalikuks 99 protsenti EKRE toetajatest, 89 protsenti Keskerakonna toetajatest ja 84 protsenti Isamaa toetajatest. Eesti 200 toetajatest arvab 44 protsenti, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) toetajatest 42 protsenti ning Reformierakonna toetajatest 13 protsenti, et Kallas peaks tagasi astuma.

Alates augusti lõpust tehtud viie küsitluse tulemused näitavad, et Kallase tagasiastumist toetavate vastajate osakaal on selle aja jooksul kahe kolmandiku juures või natuke üle selle.

Kas vajame erakorralisi valimisi? 

Kuna hiljuti on opositsioonipoliitikud avaldanud arvamust, et praeguses poliitilises olukorras on vajadus erakorralisteks valimisteks, siis seekord küsiti inimestelt, kas vastaja arvates tuleks Eestis korraldada erakorralised valimised. 41 protsenti vastas «ei» või «pigem ei», 51 protsenti vastas «pigem jah» või «jah» ning kaheksal protsendil puudus arvamus.

Opositsioonierakondade toetajate seas on ülekaalus vastajad, kes peavad erakorraliste valimiste korraldamist vajalikuks ning koalitsioonierakondade toetajate seas vastajad, kes erakorralisteks valimisteks vajadust ei näe.

Viimase aja küsitluste põhjal on kolm kõige populaarsemat võimalikku peaministrikandidaati Kaja Kallas, Urmas Reinsalu ning Martin Helme. Seekord uuriti inimestelt, keda nad peaministrina eelistavad, kui valik tuleks langetada kahe kandidaadi vahel.

Esimese paarina esitati vastajatele Kaja Kallas ning Martin Helme ning Kallast toetas 43 protsenti ja Helmet 34 protsenti. Teise paarina esitati vastajatele Urmas Reinsalu ja Kaja Kallas ning Reinsalu toetas 49 protsenti ja Kallast 30 protsenti. Kui võtta valikust välja teiste suuremate erakondade kandidaadid, siis kalduvad inimesed toetama enam Reinsalut kui Kallast, praegune peaminister on aga selgelt populaarsem Helmest.

Norstati küsitlus tehti kolmapäeval veebikeskkonnas 18-aastaste ning vanemate Eesti kodanike seas ja selles osales 1000 vastajat.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles