17 afgaani tapnud USA sõduri naine: ta ei tulistaks kunagi lapsi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Bales
Robert Bales Foto: SCANPIX

11. märtsil Afganistanis 17 tsiviilisikut tapnud Ühendriikide sõduri abikaasa sõnul pole tema abikaasa võimeline lapsi tapma.

«Mul pole aimugi, mis juhtus. /.../ Ta armastab lapsi ja ta ei teeks seda,» ütles Karilyn Bales uudisteagentuuri AFP vahendusel intervjuus NBC telekanalile.  

USA sõjaväeuurijad esitasid Kandahari provintsi Panjwai piirkonnas 17 tsiviilelanikku tapnud 38-aastasele seersant Robert Balesile möödunud nädalal süüdistuse 17 tahtlikus tapmises, kuues kallaletungis ja mõrvakatsetes, kusjuures tema ohvrid olid peamiselt naised ja lapsed. Süüdimõistmisel ähvardab meest surmanuhtlus.

«Ta armastab lapsi. Ta on ise nagu suur laps,» lisas Karilyn Bales. «See on südantlõhestav. Ma ei kujuta ette oma laste kaotamist. Minu süda on kindlasti nendega, kes kõik oma lapsed kaotasid.»

Karilyn Balesi sõnul mõjus tema abikaasale ja kahe lapse isale rusuvalt teade, et ta saadetakse pärast kolme välismissiooni Iraagis uuele missioonile, kuid sedakorda Afganistani.  

«See oli suur šokk, sest uus lähetus polnud meil ausalt öeldes kavas. Ta ei tahtnud enam oma laste elust kõrvale jääda,» märkis naine. «Kui ta [armeega] ühines, tahtis ta minna Afganistani. Afganistani minek ei pannud teda muretsema,» lisas ta, leides, et meest rusus pigem mõte, et ta peab oma pere juurest taas kauaks lahkuma.

Samas tunnistas Karilyn Bales, et abikaasa ei rääkinud talle kõigest, mida tal tuli sõjas läbi elada. Nii ei teadnud naine, et Robert Bales sai ühe missiooni käigus peatrauma, kuigi arstid tegid talle hiljem mitu korda läbivaatusi ning tunnistasid ta võitluskõlbulikuks.

«Ta kaitses mind paljude asjade eest, mis tal tuli läbi elada. Ta on väga visa,» lisas Karilyn Bales, kelle sõnul ei täheldanud ta oma abikaasa puhul märke traumajärgsest stressihäirest (PTSD).

Praegu on Robert Bales vahi all Kansases asuvas Fort Leavenworthi sõjaväebaasis. Naise sõnul on ta oma mehega saanud vestelda kaks korda telefonitsi, kuid tulistamised pole jutuks tulnud. «Ta näis pisut segaduses, kus ta on ja miks ta seal on,» ütles naine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles