Helmandi intsidendis sai üks britt ka raskelt viga

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti sõdur kontrollpunktis Lashkar Gah' lähistel.
Briti sõdur kontrollpunktis Lashkar Gah' lähistel. Foto: SCANPIX

Lisaks kahele Helmandi pealinnas Lashkar Gah’s asuvas NATO baasis surma saanud Briti sõdurile sai veel üks britt samas intsidendis tõsiselt vigastada, teatab uudisteagentuur AFP. Anonüümne allikas ütles samale kanalile, et tulistajaks oli pigem afgaani sõdur kui lihtsalt Afganistani armee vormi võtnud ründaja. Ka tema lasti intsidendi käigus maha.


Lashkar Gah’s, kus on varem olnud ka Eesti jalaväekompanii, töötab praegu kaks eestlast. Seal Eesti kaitseväge esindaval vanemveebel Peeter Einbaumi sõnul oli ta intsidendi ajal tavapärasel tööpostil. Juhtunust sai ta teada siis, kui baasis töötavaid inimesi sellest teavitati. Tavarutiin baasis taastus paar tundi pärast intsidenti.

Küsimusele, kas pärast seda tulistamist on kasutusele võetud erakorralisi julgeolekumeetmeid, vastas Einbaum eitavalt. Baasi julgeolekut tagatakse tema sõnul rutiinse sinna sisenevate isikute ja nende dokumentide kontrollimisega.

Eesti tervishoiueksperdil Siim Nemvaltsil puudub välisministeeriumi pressiesindaja sõnul õigus juhtunut lähemalt kommenteerida. «Saan vaid kinnitada, et minuga on kõik korras ja julgeolekule on siin püsivalt suurt tähelepanu pööratud,» olid Nemvaltsi sõnad.

Samuti Helmandi provintsis teeniv Eesti jalaväekompanii Estcoy-13 baseerub patrullbaasis Wahid.


Tänavused intsidendid afgaani relvajõududega

  • 8. jaanuar: Lõuna-Afganistanis Zabulis puhkeb vaidlus, mille tulemusel laseb afgaani sõdur maha USA sõduri ja maha lastakse ka ründaja.
  • 20. jaanuar: neli Prantsuse sõdurit saab surma ja 16 vigastada, kui Afganistani sõdur avab relvitute koalitsioonivõitlejate pihta tule ajal, kui viimased parajasti Ida-Afganistanis Kapisas asuvas baasis sporti teevad.
  • 31. jaanuar: Lõuna-Afganistanis laseb Afganistani vormis isik maha NATO sõduri.
  • 20. veebruar: Üks koalitsioonivägedes teeniv albaanlane saab viga ja üks vigastada, kui neid ründab Afganistani politseinik.
  • 23. veebruar: Ida-Afganistanis Nangahari provintsis tapab Afganistani sõdur meeleavalduse ajal kaks USA sõdurit.
  • 25. veebruar: Kabulis Afganistani siseministeeriumis laseb afgaani politseinik maha kaks USA sõjalist nõunikku, ründaja põgeneb.
  • 1. märts: afgaani sõdur ja tsiviilisik tapavad Lõuna-Afganistanis Kandaharis kaks USA sõdurit.
  • 26. märts: Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis tapab Afganistani armee vormis isik kaks Briti sõdurit.
    Allikad: AFP/icasualties.org
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles