PPA operatiivjuht: ei ole välistatud, et e-kirja lained korduvad

Postimees
Copy
Täna öösel tehti paljudele Eesti haridusasutustele pommiähvardus. Teiste seas saatis see koju ka Tartu Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumi õpilased. Pildil pommiähvardusest teavitav silt kooli uksel.
Täna öösel tehti paljudele Eesti haridusasutustele pommiähvardus. Teiste seas saatis see koju ka Tartu Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumi õpilased. Pildil pommiähvardusest teavitav silt kooli uksel. Foto: Margus Ansu

Ööl vastu neljapäeva saadeti mitmetele asutusele üle Eesti meili teel venekeelne pommiähvardus. Politseil ei ole praegu viiteid, et tegemist oleks muu kui rämpskirjadega, mistõttu on kirjasaajatele andnud juhised, et asutused võivad tegevust jätkata ja hooneid evakueerima ei pea.

«See ei tähenda, et need koolid või muud asutused, kes täna oma tegevuse peatasid oleksid kuidagi eksinud või üle reageerinud,» selgitas PPA operatiivjuht Heigo Reinek. Reineku sõnul on oluline kriisiplaanide olemasolu ja sõltuvalt olukorrast valmisolek nendele vastavalt otsused langetada. «Kutsun kõiki asutusi üles kokku leppima oma tegevuspõhimõtted ja teavitusliinid mistahes olukorras.» 

Operatiivjuhi sõnul pole aga siiski välistatud, et e-kirja lained korduvad või asub keegi rämpskirju matkima. «Kuigi uus kirjade laine võib olla eelmise koopia, siis ei tohi nende suhtes valvsust kaotada. Sellepärast palub politsei teada anda kõigist ähvardustest, mis suuliselt või kirja teel asutusteni jõuavad. Kui näete oma ruumides sinna tekkinud võõrkeha, kahtlast pakki või kahtlust äratavaid võõraid hoone lähistel või ruumides, siis tuleb viivitamatult helistada 112,» selgitas Reinek. 

PPA peadirektor Egert Belitšev sõnas, et pommiähvardus on rünne inimeste turvatunde vastu. «Tänane rämpsposti laine häiris sadade Eesti koolide, lasteaedade ning asutuste tööd ja võttis meelerahu ilmselt tuhandetelt inimestelt. Mõistan täielikult neid vanemaid, kes täna murega lapsed kooli-lasteaeda saatsid või vastupidi, kelle tööpäeva õppetöö katkestamine pea peale pööras. E-kirjade laine on vastikult odav, aga jõhker viis hirmutada, takistada ja segadust külvata,» sõnas Belitšev. Peadirektor kinnitas, et politsei on juhtumi uurimiseks alustanud kriminaalmenetlust ja teeb koostööd Läti korrakaitsega, kus sarnased kirjad levisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles