Soome lahel mõõdeti rekordiline lainekõrgus (1)

Postimees
Copy
Tormine meri Pirital. Foto on illustreeriv.
Tormine meri Pirital. Foto on illustreeriv. Foto: Eero Vabamägi

Tallinna Tehnikaülikooli meresüsteemide instituudi nutipoi LainePoiss mõõtis neljapäeval Soome lahes oluliseks laine kõrguseks 5,78 meetrit.

Samaaegselt mõõdetud olulise lainekõrgusega saadi ka lainevälja pilt Sentinel-1 satelliidipildilt, kus domineerivaks lainepikkusteks avamerel on 150 meetrit. See tähendab, et domineerivate lainete periood oli ligikaudu 10 sekundit. Prognoositud oluline lainekõrgus Soome lahel jäi ligi 4,5 meetri juurde.

Satelliidipilt näitab nii mõndagi

Sentinel-1 satelliidipilt Tallinna ja Muuga lahe ümbrusest 12 oktoober 2023 hommikul.
Sentinel-1 satelliidipilt Tallinna ja Muuga lahe ümbrusest 12 oktoober 2023 hommikul. Foto: Tallinna Tehnikaülikooli meresüsteemide instituut

Heledamad alad merel on ligikaudselt tõlgendatavad suuremaks lainekõrguseks, tumedad alad madalam lainekõrgus või tuulevari jms protsessid. Tähelepanelikul jälgimisel on näha laineharjade kujutisi, mis on tuule suunaga risti. Saartest on tingitud lainete murdumine ja pööramine. Näiteks Muuga lahte suundub sisse selgelt eristatav lainetus ja ka teisel pool Aegna saart on laineharjasid näha. Seevastu otse Aegna saare taga on lainetus murtud ja selgelt eristatavaid laineharjasid pole näha. Soome lahe avaosas on laineharjade vaheline kaugus, ehk lainepikkus, umbes 150 meetrit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles