Parmas USA otsusest anda osa Danske trahvirahast Eestile: pretsedenditu summa (8)

Postimees
Copy
Andres Parmas.
Andres Parmas. Foto: Eero Vabamägi

Riigiprokuröride eestvedamisel toimunud läbirääkimiste tulemusel otsustasid Ameerika Ühendriigid anda Eestile 50 miljonit dollarit Danske Bankile määratud trahviraha. Peaprokurör Andres Parmase sõnul on see üks suuremaid trahvisummasid, mida Ühendriigid on teiste riikidega jaganud.

«See ei ole esimene kord, kui Ameerika Ühendriigid Eestiga selliselt vara jagavad, küll aga on seekord jutt pretsedenditult suurest summast. Oluline on silmas pidada, et trahviraha jagamine on Ameerika Ühendriikide õigus, mitte kohustus,» toonitas Parmas.

Tema sõnul kinnitab niivõrd suure summa jagamise otsus, kuivõrd kaalukas oli Eesti õiguskaitseasutuste roll Danske trahvimiseni viinud menetlustes. «Eestis saab kohus äriühingut süüdimõistmisel karistada üksnes kuni 16 miljoni euro suuruse rahalise karistusega. Seetõttu oleme läbirääkimiste tulemusega igati rahul, sest meiega jagatav raha ületab maksimaalset võimalikku Eestis mõistetavat karistust üle kolme korra,» selgitas ta.

Parmas ütles, et riigiprokurör Maria Entsik, riigiprokurör Alar Lehesmets ning justiitsküsimuste nõunik Indrek Tibar tegid pidevat tööd selle nimel, et USA justiitsministeerium otsustas Eestiga jagada Danske Bankile rahapesu tõkestamise reeglite mittetäitmise tõttu määratud trahvisummat, millest Eesti saab 50 miljonit dollarit. Tehniliste küsimuste lahendamine ja vormistamine veel jätkub.

Möödunud aasta detsembris tunnistas Danske Bank end kokkuleppel USA justiitsministeeriumi ja väärtpaberijärelevalvega rahapesus süüdi ja nõustus maksma kokku ligi 2 miljardit dollarit trahvi.

Eesti prokurörid aitasid rahvusvahelise justiitskoostöö käigus mitme aasta jooksul kaasa rikkumiste menetlemisele, et Danske pank saaks nii Taanis kui ka USAs rahapesu eest vastutusele võetud. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles